Jeste li čuli za Fairphone? Telefon koji možete popravljati sami

IT 14. jan. 202214:58 > 21:05
Podeli:
Foto:Promo/Fairphone

Zamislite situaciju da kada vam se pokvari telefon možete sami jednostavno zameniti pokvareni deo i uređaj će nastaviti da funkcioniše.

Ako vam se pokvari kamera, kupićete samo novu kameru i zameniti je sami na telefonu. Zvuči kao utopija? Zapravo takav telefon postoji i zove se Fairphone.

Ako nikad niste čuli za njega, ne brinite – niste jedini.

Šta je fairphone?

Fairphone je kompanija koja ima za cilj da proizvede telefone sa minimalnim štetnim uticajem na životnu sredinu i društvo . Kompanija zapravo nije nova, osnovana je još 2013. godine, ali se tek nedavno šire čulo za ovu kompaniju i njenu ponudu telefona.

Kompanija je osnovana u Holandiji i kao osnovni cilj je imala da omogući korisnicima da svoje uređaje koriste duže.

Prvi telefon su lansirali u decembru iste godine, a prvu modularnu varijantu svog telefona u decembru 2015.

Kako rade modularni telefon?

Modularni telefoni nisu novi koncept, ali nikad u realnosti nisu ispunili očekivanja korisnika. Ova kompanija ima za cilj da to promeni.

Ukoliko vam se na telefonu pokvari bilo koji deo, možete taj deo jednostavno naručiti sa njihovog sajta i sami ga zameniti na telefonu. Proces je jednostavan koliko i skidanje poklopca i ubacivanje novog modularnog dela na previđeno mesto.

Koji delovi se mogu zameniti?

Skoro svi.

U ponudi delova koje možete zameniti su: baterija, prednja i zadnja kamera, displej, zvučnici, ulaz za punjač (USB-C), kao i samo kućište telefona.

Jedino što ne možete sami zameniti jeste matična ploča i čipset.

Ukoliko vam nije jasno kako da to učinite, na jutjub kanalu ove kompanije postoji besplatno uputstvo za svaki deo ponaosob.

Poslednja generacija – Fairphone 4

Poslednja verzija ovog telefona je lansirana u septembru prošle godine. Same specifikacije uređaja možete videti u tabeli ispod:

Fairphone 4

Specifikacije su bliže telefonima srednje klase, ali su prihvatljive. Vrednost ovog uređaja nije u samim specifikacijama, već u opcijama popravke.

U svetu gde je telefone sve teže popravljati, ovo može biti logičan izbor za mnoge ljude.

Nedostaci ovih uređaja

Prvi i osnovni je što još uvek nije dostupan u Srbiji. Ali taj problem može biti vrlo brzo rešen.

Možda vas zanima:

Pored toga, telefon i dalje ima osećaj kao da je više konceptualni telefon, nego uređaj koji bi ljudi zapravo koristili.

Dizajn je u odnosu na moderne telefone zaostao, a specifikacije osrednje. U to treba uključiti da je cena uređaja oko 600 evra. Iako cena nije na nivou najskupljih telefona na tržištu, ipak su u ravni pojedinih flegšip varijanti.

Vrednost ovog telefona i nije u njegovim specifikacijama, ali da li modularnost i olakšana popravka vrede toliko - na korisnicima je da sami odluče.

Nije spreman za mejnstrim

Iako interesantan i dobar koncept, ovom telefonu je potrebno još vremena da bude spreman za širi broj korisnika.

Za sada je samo popularan među entuzijastima i zbog slabe dostupnosti jako ga je teško nabaviti.

Komentari

Vaš komentar