Top 5 telefona do 300 evra

Telefoni su skuplji nego ikada i sve se češće tretiraju kao statusni simbol. To je proizvođačima dalo vetar u leđa da naplaćuju cene koje do skoro nisu bile moguće.

Sve do 2017. je bilo veoma retko da uređaju koštaju 1000 ili više evra. Te godine je epl „probio led“ lansirajući iPhone X za 1000 američkih dolara.

Drugi proizvođači su širokog osmeha dočekali taj trend i usvojili ga. Zato danas postoje telefoni koji prelaze i 2000 evra poput samsungove fold serije telefona.

Međutim, kada su velike kompanije u pitanju ne plaćate samo cenu uređaja, već i brend, kao i troškove marketinga. Neki proizvođači, naročito kineski, su uspeli da izbegnu ove troškove i naprave uređaje koji imaju neverovatnu vrednost u odnosu na cenu.

U ovom članku ćemo pokušati da izdvojimo najpovoljnije telefone sa najboljim odnosom cene i kvaliteta. Do 300 evra, sa izuzetkom poslednjeg. Počećemo od manje povoljnih ka povoljnijim uređajima.

5. iPhone SE (2020)

Na petom mestu i najmanje povoljan, a za one koji žele iOS, je iPhone SE model. Ovo je najjeftiniji telefon iz epl ponude i ima svojih prednosti i mana.

Foto: Shutterstock/ALDECA studio

Prednost ovog telefona su odlične performanse zahvaljujući A13 čipsetu i pristojna kamera koja je ograničena samo na jedno sočivo. To znači da nema opcija poput optičkog zuma, ali je epl u ovaj uređaj implementirao portret režim, kao i odlično video snimanje. Kamera vas neće razočarati, ali postoje stvari koje svakako hoće.

Problem ovog uređaja je što je dizajn u najmanju ruku zastareo, a realno je zaglavljen u prošloj deceniji.

Pročitajte još:

Ovo je jedini preostao ajfon sa dugmetom napred. Dizajn koji je kompanija napustila pre pet godina. Još jedan od problema koji treba napomenuti je da je ovo uređaj sa najslabijom baterijom u eplovoj ponudi.

Ovaj telefon je za one koji žele iOS uređaj, a nemaju novca za bacanje i to je jedina kategorija korisnika kojoj se preporučuje ovaj telefon. U Srbiji ga možete naći za oko 350 evra u slobodnoj prodaji. Ovaj uređaj jedini iskače iz cenovnog ranga za 300 evra, ali postoje ljudi koji žele baš eplov operativni sistem.

Ukoliko vas iOS ne zanima, najbolje je u potpunosti preskočiti ovaj model i izabrati neki od android alternativa gde ćete dobiti mnogo više za svoj novac.

4. Poco X3 GT

Na četvrtom mestu je Poco X3 GT. Ovaj telefon ima veliki 6.6-inčni LCD ekran, rezolucije 2400×1080 i 120Hz osvežavanje ekrana. Ekran ima zadovoljavajuću rezoluciju, a osvežavanje od 120Hz će omogućiti glatke animacije i dodatni osećaj brzine.

Kada je dizajn u pitanju ovaj telefon je daleko ispred iPhone SE modela. Ekran je od ivice do ivice, sa rupom u sredini za prednju kameru.

Foto: Shutterstock/Amsal Alwal

Uređaj poseduje 8GB RAM memorije i otporan je na prašinu i prskanje vodom (IP53). Stereo zvučnike pristojnog zvuka, ali nema 3.5mm ulaz za slušalice, kao ni podršku za SD karticu.

Performanse ovog telefona su odlične. Za ovaj novac dobijate performanse procesora i grafike slične onima kod najskupljih telefona na tržištu.

Baterija je dugotrajna i punjenje brzo. Za oko pola sata uređaj se može napuniti do 70%.

Kamera je pristojna za ovu klasu telefona. Ne može se baš uporediti sa najskupljim telefonima na tržištu, ali za 280 evra dobijate mnogo više od očekivanog.

3. Xiaomi Redmi Note 10 Pro

Za oko 265 evra dobijate AMOLED ekran rezolucije 2400×1080. Osvežavanje ekrana od 120Hz kao i osvetljenje ekrana u rangu najskupljih telefona do 1200nita sa HDR podrškom.

Foto: Shutterstock/Chikena

Kamera je, ukratko, odlična. Ovo je još jedan aspekt gde ovaj telefon čak može da se poredi sa najskupljim telefonima na tržištu.

Ono gde ne može da se poredi sa velikim igračima jeste čip. Ovaj uređaj poseduje Snapdragon 732G procesor koji je slabiji od Poco X3 GT modela, ali nimalo zanemariv.

Srodne vesti:

U svakodnevnom radu nećete biti razočarani brzinom. Naročito ne u ovoj klasi.

Ipak, treba napomenuti da ovaj telefon ima jedan od najboljih odnosa cene i kvaliteta na tržištu i da za jako male pare dobijate telefon koji je sličan najskupljim modelima.

Kada pogledamo specifikacije i cenu ovog modela, čini se da je kompanija na gubitku jer spakovati ovako dobre performanse u tako povoljan paket je skoro pa nemoguća misija.

Kompletne specifikacije ovog uređaja pogledajte u tabeli ispod.

2. Poco X3 Pro

Za razliku od modela iznad, Poco X3 Pro poseduje čipset koji je odličan i može se porediti sa najboljima na tržištu.

Ovaj telefon je apsolutno najbrži telefon koji ćete pronaći u ovom cenovnom rangu.
Takođe još jedna od prednosti u odnosu na model na trećoj poziciji jeste podrška za SD karticu pa uvek možete dodati još memorije ukoliko vam je potrebno.

Foto: Shutterstock/Chikena

Kada je u pitanju ekran, ovaj model poseduje 6.7 inčni 1080p LCD ekran sa 120Hz osvežavanjem. Ne tako impresivan kao AMOLED na Redmi Note 10 Pro, ali svakako odličan za cenu od oko 220 evra u slobodnoj prodaji.

Baterija je pristojna i punjenje relativno brzo. Za oko pola sata možete napuniti telefon do 50%.

Kada je reč o kameri detalji manjkaju, ali ćete dobiti sasvim pristojne svakodnevne fotografije za ovaj novac.

1. POCO M3 Pro 5G

Ovo je najpovoljniji telefon na ovoj listi i ima solidan odnos cene i kvaliteta.

Za svega 190 evra dobijate pristojan 1080p LCD ekran sa osvežavanjem do 90Hz. Osrednji čip, finu kameru i odličnu bateriju.

Punjenje nije baš brzo kao na modelima iznad pa će vam biti potrebno oko pola sata punjenja za 30% baterije.

Kada je reč o memoriji možete izabrati model sa 4 ili 6 GB RAM meorije i 64GB ili 128GB skladišne memorije. Sa podrškom sa SD karticu skladište možete proširiti ukoliko vam je potrebno.

Foto: Shutterstock/Framesira

Zvuk je glasan, ali „tanak“ i bez basa.

Možda je u ovom slučaju bolje za malo više novca kupiti neki od gorenavedenih modela, ali taj izbor je na vama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare