Nova blokada: Rusi više ne mogu preuzeti Windows 10 i Windows 11

IT 22. jun. 202212:23 > 12:27
Podeli:
Foto: Ralf Liebhold / Shutterstock

Korisnici u Rusiji više ne mogu preuzeti Windows 10 i Windows 11, kao ni alate za instalaciju najpopularnijeg operativnog sistema. Korisnici su zbunjeni, a kompanija nije odgovorila na zahteve medija za komentar.

Ruska novinska agencija TASS je prva izvestila o ovom problemu tokom vikenda, a vest se brzo proširila na Tviteru.

Koristeći VPN, BleepingComputer je potvrdio da se ruskim korisnicima pri pokušaju preuzimanja Windowsa 10 ili Windowsa 11 prikazuje greška: „404 – File not found” ili “Directory not found„.

Media Creation Tool, alat za instalaciju operativnog sistema, se može preuzeti, ali ne funkcioniše. Pri pokretanju programa pojavljuje se greška 0x80072F8F-0x20000 sa porukom “Ovaj alat se ne može pokrenuti na vašem računaru iz nepoznatih razloga”.

Pročitajte još

Još uvek nije jasno da li je ovo tehnička greška ili Majkrosoft namerno blokira preuzimanja. Komanija se nije zvanično oglasila po tom pitanju.

Majkrosoft je zbog ruske invazije na Ukrajinu u martu obustavio prodaju u zemlji, a povukli su i veliki broj usluga. Pored toga kompanija je omela ruske sajber napade na Ukrajinu oduzimanjem domena. Predsednik Majkrosofta je u svom blogu napisao da kompanija “tesno kordinira sa odlukama vlada Sjedinjenih Država, Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva” i da će zbog toga zaustaviti mnoge aspekte svog poslovanja u Rusiji.

U aprilu je GitHub, koji je u vlasništvu Majkrosofta, počeo da suspenduje naloge programera koji su povezani sa sankcionisanim kompanijama iz Rusije, čak i ako korisnici više ne rade u kompanijama (npr. Github nalog Sberbbanke, Alfa banke i dr.). Majkrosoft je nedavno objavio i da otpušta 400 zaposlenih u Rusiji jer su počeli da smanjuju operacije u zemlji.

Međutim, pored svega toga, kompanija je najavila da će nastaviti svoje ugovorne obaveze sa ruskim korisnicima, čineći blokiranje Windows instalacionih fajlova neočekivanim.

Svi korisnici koji se fizički nalaze u Rusiji ne mogu preuzeti Windows, međutim, prema testovima, restrikcije se mogu zaobići VPN-om.

Iako Rusija delimično ograničava upotrebu VPN-a u zemlji, Roskomsvoboda - organizacija za zaštitu digitalnih prava - je izvestila da, iako je vlada protiv upotrebe VPN-a, neće kažnjavati one koji ih koriste.

***

BONUS VIDEO: Ransomver - hakeri vrebaju na internetu, čuvajte svoje računare

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Komentari

Vaš komentar