Foto:Shutterstock

Meteorska kiša „Gemind“, koja ove godine dostiže svoj vrhunac 14. i 15. decembra, smatra se jednim od najspektakularnijih astronomskih događaja u godini. Reč je o jedinstvenom astronomskom fenomenu u kom će najbolje moći da se uživa tokom noći i pred zoru.

Meteroske kiše nastaju kada naša planeta naleti na polje krhotina koje su za sobom ostavile ledene komete ili stenoviti asteroidi koji obilaze Sunce. Ove male čestice sagorevaju u atmosferi, što dovodi do blistavih tragova svetlosti. Pravilnost orbitalne mehanike znači da se bilo koja meteorska kiša pada otprilike u isto vreme svake godine. Ova večeras nosi naziv „Gemind“ i jedna je od najsnažnijih tokom godine.

Geminidi su prvi put počeli da se pojavljuju sredinom 1800-ih. Međutim, prvi pljuskovi nisu bili vredni pažnje, s obzirom da je padalo svega 10 do 20 vidljivih meteora na sat. Od tog vremena, Geminidi su narasli i postali jedna od najvećih kiša meteora u godini. Tokom svog vrhunca, oko 120 Geminid meteora na sat se, u savršenim uslovima, može uočiti. Geminidi su svetli i brzi meteori i najčešće su žute boje, navodi NASA.

U mnogim delovima sveta su ljudi već uočili meteorite, a mreže su preplavile fotografije i snimci ovog zanimljivog fenomena.

Geminidi su vidljivi širom sveta zbog skoro 24-časovnog širokog maksimuma i najlakše ih je uočiti tokom noći i pred zoru.

Kako se može posmatrati?

Ovogodišnja kiša se smatra jednom od najboljih prilika za gledaoce, jer ovaj tuš počinje u večernjim časovima.

Međutim, da biste videli Geminide, prvi preduslov je vedro nebo.

Ukoliko ste imali sreće sa vremenom, morate pronaći oblast daleko od gradske ili ulične rasvete. NASA preporučuje je da se meteorska kiša prati oko ponoći, kada je nebo najtamnije. Međutim, Evropska svemirska agencija navodi da svetao Mesec nakon 22:30 po centralno evropskom vremenu može pokvariti doživljaj.

NASA preporučuje da provedete otprilike 30 minuta u mraku kako bi se vaše oči navikle i počećete da uočavate meteore. Budite strpljivi – predstava će trajati do zore, tako da imate dovoljno vremena da uživate u pogledu.

Independent piše da kišu možete posmatrati do 17. decembra, ali će tada biti mnogo teže uočiti je.

***

BONUS VIDEO: Fenomen prirode – „Mesečeva dolina“ na Zemlji