Foto:printscreen/twitter.com/nicky_f__

"Flappy Bird" je jedna od najpopularnijih mobilnih igara svih vremena i teško da postoji osoba koja je nije makar jednom igrala. Međutim, uprkos neverovatnoj popularnosti koju je stekla, kultna igra je svom tvorcu zadavala ozbiljne glavobolje.

Igra je debitovala 2013. godine, a njen programer Nguien Ha Dong je postao prvi milioner među studentima Univerziteta nauke i tehnologije u Hanoju.

Posle ne tako obećavajućeg početka, igra je postala svetski hit, a Dong je zahvaljujući njoj počeo da zarađuje po 50.000 dolara dnevno.

Ipak, njen tvorac je otkrio i mračnu stranu slave koju mu je igra donela.

Iako mu je u početku prijao uspeh i činjenica da ima dovoljno novca da sebi priušti gedžete koje želi, izlaske sa prijateljima i lagodan život, to je ubrzo palo u drugi plan.

Igra se prvo našla na udaru kritika nakon što je programer optužen za kopiranje kultne igre „Super Mario“, kao i da je kompanija pisala lažne recenzije na internetu kako bi povećala svoju popularnost.

Studenta, koji je do tada živeo mirnim životom, paparaci su počeli da jure i sačekuju ispred kuće. Sve ovo ga je, kako kaže, veoma uznemirilo, dok su mu so na ranu dodavale objave korisnika na društvenim mrežama koji su pisali da ih je igra „zarazila“.

Neki su pisali da su zbog preteranog igranja dobili otkaz na poslu, dok su neki priznali da ih je igra toliko nervirala da su razbili svoje telefone. Kritike su stizale i od roditelja i nastavnika koji su se žalili da igra ima štetan uticaj na decu.

Dong je u početku odgovarao na takve objave, objašnjavajući da je to „samo igra“ i da njegov plan nije bio da uništava živote ljudi. Međutim, situacija je kulminirala kada je zaključio da je on krivac za „neslogu među ljudima“.

„Mogu da nazovem ‘Flappy Bird’ svojim uspehom, ali ta igra je uništila moj miran život. Sada je mrzim“, objasnio je on.

Foto: Shutterstock

Vijetnamci su na kraju povukli igru, a Dong je počeo da dobija pretnje smrću. Nakon burne reakcije korisnika, igra je vraćena, ali samo preko Amazonovog TV set-top boksa.

Danas, međutim, postoje brojne imitacije igre na svim platformama.

Prema pisanju tamošnjih medija, Dong je sada van fokusa javnosti, iako je najavio da radi na novoj igri koju zasniva na najnaprednijim tehnologijama.

****

BONUS VIDEO: Muzej starih igrica – povratak u analogno doba

Komentari

Svi komentari (0)