Tesle ipak ispravne: Vozači su pritiskali gas umesto kočnice

Auto 12. jan. 202109:16
Podeli:
Foto:Tesla

Ilon Mask je otpočetka govorio da Tesla nema problema sa nekontrolisanim ubrzanjem u svojim modelima, i sada su njegove tvrdnje dobile i zvaničnu potvrdu.

Pre nekog vremena Tesla se našla na udaru kritika zbog navodnog problema sa nekontrolisanim ubrzanjem njihovih automobila. Vozači su tvrdili da njihovo vozilo samo odjednom ubrza, bez da su oni pritisnuli papučicu gasa, pa je zbog tog potencijalno vrlo opasnog problema 127 osoba potpisalo peticiju koju je Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja (NHTSA) u SAD odlučila da istraži.

Mnogo pre zvaničnih rezultata istrage, Ilon Mask, na osnovu podataka prikupljenih iz automobila, tvrdio je kako nema nikakvih problema sa Teslinim vozilima i da ni u jednom slučaju automobili nisu sami ubrzavali.

Saznajte još:

Tada se obrušio i na sve one koji su se na berzi kladili na pad cena deonica Tesle. Plasiranjem priča u javnosti o nepouzdanosti Teslinih vozila, kao i podizanjem tužbe, špekulanti su očekivali da će cena deonica pasti, a da će oni na tome zaraditi. Dovoljno je pogledati kako danas stoji deonica Tesle (čija se tržišna vrednost sve više približava cifri od čak milijarde dolara) i zaključiti da špekulanti nisu dobro prošli.

Da je Mask bio u pravu što se tiče tvrdnji da nema nikakvih problema sa Teslinim vozilima, pokazali su i zvanično objavljeni rezultati istrage.

Saznajte još:

U svakom slučaju u kom je prijavljeno nekontrolisano ubrzanje, problem je bio u tome što su vozači, verovali ili ne, umesto kočnice, stisnuli gas, objavili su na Electreku. U zvaničnim rezultatima istrage navodi se kako nema dokaza da su vozila sama ubrzavala, pa je teorija o potencijalnom elektronskom uzroku spomenutih problema bazirana na netačnim pretpostavkama o dizajnu sistema i podacima iz vozila.

Istraga i ove, pokazalo se, lažne informacije, nisu uticale na poslovanje Tesle koja je, usprkos pandemiji i svim problemima vezanim za korona-krizu, ostvarila rekordne brojke, a jasno je kako se i u ovoj godini očekuje povećanje proizvodnje i prodaje Maskovih električnih automobila.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar