Šta je Jeep uradio za 80 godina i gde je danas?

Auto 01. feb. 202112:40
Podeli:
Foto: Jeep

Brend po kome se u narodu nazivaju sva terenska vozila (bez obzira na to ko ih pravi), ne treba posebno predstavljati. Ova godina biće posebna za Jeep jer slavi 80. rođendan i osam decenija razvoja poznatog 4x4 sistema, što ovaj brend dovodi u direktnu vezi sa slobodom na otvorenom i avanturama.

Naravno, bilo je mnogih promena od 1941, ali način na koji Jeep dizajnira svoja vozila – i kako većina vlasnika živi sa njima svakodnevno – ostali su konstantni. Ovo je stvorilo globalnu percepciju Jeep-a kao simbola slobode, avanture, autentičnosti i strasti.

Setite se samo Willys MB modela iz 1941, nakon koga je 1949. godine došao Willys Wagon sa pogonom na četiri točka, koji je praktično stvorio segment terenskih automobila (SUV), i „izuma“ koncepta „Premium“ SUV-a sa modelom Wagoneer 1963. godine. Posle osam decenija i sada je Jeep brend spreman da ispiše novu stranicu u svojoj dugoj istoriji sa novim modelima Renegade 4xe i Compass 4xe.

Foto:Promo

Ovim pionirima će se uskoro pridružiti Wrangler 4xe plug-in hibrid – tehnološki najnapredniji i najsposobniji Wrangler ikada – koji je predstavljen prošlog septembra u Detroitu (SAD). Pored ostalih epskih putovanja, novi model je nedavno uspeo da u potpuno električnom modu sa modelom Rubikon, osvoji stazu na planinskom vencu Sijera Nevada, što je jedna od najzahtevnijih terenskih staza na svetu, i teren koji Jeep već dugo koristi za testiranje i unapređivanje mogućnosti terenske vožnje svojih vozila.

Legenda brenda Jeep počela je 1941. godine sa famoznim vozilom Willys MB – prvim 4×4 vozilom masovne produkcije – i tokom decenija je rasla, sa stalnim pokretanjem novih proizvoda koji su izgradili trajnu reputaciju, zahvaljujući kojoj je brend postao sinonim za izvrsnost u terenskoj vožnji.

Sada, kada brend Jeep slavi osmu deceniju, ulazi u sledeću fazu svog postojanja istorije: to, naravno, podrazumeva elektrifikaciju i predstavljanje prvih plug-in hibridnih modela u Evropi – novi Renegade 4xe i Compass 4xe – u 2020.

Kao prva dva vozila koji će imati značku 4xe, Renegade 4xe i Compass 4xe su viđenje elektrifikacije brenda Jeep i mobilnosti sa nultim emisijama tokom vožnje u potpuno električnom režimu. Tu je Jeep eAWD sistem koji se aktivira kada je potrebno.

Danas, „4xe“ obeležava sva Jeep 4×4 vozila koja imaju pojačane mogućnosti i performanse, kao i najbolju ravnotežu između efikasnosti, zabave pri vožnji i brige prema životnoj sredini.

Foto:Promo

U Evropi, proslavljanje 80-godišnjice će trajati tokom cele 2021. godine, sa posebnim događajima spremanim da približe brend i njegovo nasleđe svojim kupcima i ljubiteljima brenda. Prvi događaj održan je nedavno u formi veb konferencije, gde su predstavljeni novi modeli iz posebne serije 80th Anniversary.

Ovi modeli ne samo da odaju počast osamdesetogodišnjoj istoriji brenda, nego i nastavljaju dugu tradiciju, započetu 1966. godine, proizvodnje modela specijalnog izdanja kako bi se obeležile godišnjice ili dostignuća.

Novi modeli serije „80th anniversary“

Zvezde 2021. godine će biti specijalna izdanja „80th anniversary“, slavljenički modeli iz serije Renegade, Compass, Wrangler i Gladiator. Svaki model povodom 80-godišnjice biće zasnovan na najprodavanijoj verziji i nudi standardne bezbednosne i tehnološke funkcionalnosti uz estetske ukrase koji ih čine sasvim jedinstvenim.

Prvi Jeep „80th anniversary“ model koji će debitovati je Renegade. Compass, Wrangler i Gladiator u verziji „80thanniversary“ dolaze na proleće.

Iako postoje mnoge razlike između ovih Jeep terenaca što se tiče veličine i karaktera, svi dele isti nepogrešivi izgled, uključujući „80th anniversary“ značke, a tu su i platnena ili crna kožna sedišta sa dijamantskim šarama i šavovima ukrašenih volframom i logoom „80th anniversary“; zatim crni ukrasi visokog sjaja u unutrašnjosti i logo na sedištima i patosnicama. Posebne alu felne kompletiraju spoljašnji izgled novih komemorativnih modela.

Pokreću ih hibridni i plug-in hibridni sistemi. Konkretno Renegade nudi benzin, dizel i plug-in hibridne električne pogonske sisteme. Osvežen je 1,6-litarski Multijet II, koji isporučuje 130 KS, a ponuda benzin motora obuhvata 3-cilindrični 1,0-litarski turbo motor koji proizvodi 120 KS i 190 Nm maksimalnog obrtnog momenta, kao i četvorocilindarski 1,3-litarski turbo motor koji isporučuje 150 KS i 270 Nm obrtnog momenta.

Renegade, Foto: Jeep

Četvorocilindarski 1,3-litarski turbo motor sa plug-in hibridnom tehnologijom isporučuje 190 KS i 270 Nm obrtnog momenta, uparen je sa automatskim menjačem i eAWD pogonom.

Jeep Gladiator 80th Anniversary stiže na proleće, i pokreće ga 3,0-litarski MultiJet V-6 dizel motor sa 264 KS i 600 Nm obrtnog momenta, uparen sa osmobrzinskim automatskim prenosom.

Gladiator, Foto: Jeep

Nova posebna serija modela Wrangler ’80th Anniversary biće dostupna u Evropi na proleće sa 4-cilindričnim, 2-litarskim turbo benzinskim motorom, koji isporučuje 272 KS i 400 Nm obrtnog momenta, uparen sa osmo-brzinskim automatskim prenosom i naprednim Jeep plug-in hibridnim sistemom, postavljenim na 4xe verziju.

Wrangler, Foto: Jeep

Jeep Wrangler 4xe je najsposobniji Wrangler model do sad. Nudi maksimalnu kombinovanu snagu od 380 KS, zahvaljujući uparivanju dva električna motora-generatora, paketa baterija visoke voltaže, haj-tek turbo 2,0-litarskog benzin motora i TorqueFlite osmostepenog automatskog prenosa.

U kabini novi modeli nude 8,4-inčni i 10,1-inčni ekrane osetljivi na dodir, DAB radio i navigaciju sa integracijom za pametne telefone i UconnectTM uslugama, kompletni LED set i novi „Since 1941“ sistem za informacije i zabavu.

Posebna serija „80th Anniversary“ takođe će biti prva verzija modela Novi Compass koja će debitovati na evropskom tržištu kasnije ove godine.

Godina ekskluzivnih događaja i usluga za sve članove Jeep porodice
 
Pored novosti u ponudi proizvoda za ovu godinu, održaće se i posebne komunikacione inicijative i posebni događaji, kako bi se Jeep tradicija dodatno približila još većem broju kupaca i ljubitelja.

Foto: Jeep

Jedna takva inicijativa je Jeep Wave koja između ostalog obuhvata: prva dva zakazana servisa za vozilo (u roku od 24 meseca od kupovine), zahvaljujući dvogodišnjem programu održavanja, usluzi podrške na putu 24/7, servisu za prioritetne kupce koji obezbeđuje posvećenu, višejezični Jeep pozivni centar, kao i privilegovan ulaz na događaje brenda i partnerstva.  Novi Jeep Wave program je već pokrenut na glavnim evropskim tržištima, a stići će i na ostala u narednim mesecima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar