FCA: Stižu potpuno novi Fiat, Jeep i Alfa Romeo na struju

Auto 04. jan. 202114:49 > 14:53
Podeli:
Foto: Promo

Kompanija FCA modernizuje svoje postrojenje u Poljskoj kako bi tamošnja fabrika mogla da proizvodi hibridne i nove električne modele brendova Jeep, Fiat i Alfa Romeo. Spremaju se tri potpuno nova krosovera, među njima je i Punto.

Grupacija planira da započne proizvodnju prva tri nova modela u poljskoj fabrici tokom druge polovine 2022. godine.
Svi modeli će podrazumevati i njihove električne verzije.

Velika investicija je deo ispunjenja plana za jačanje FCA delovanja u Poljskoj koji je predstavljen pre dve godine, rekao je FCA direktor za Evropu, Pietro Gorlier, a prenosi Reuters.

Saznajte još:

U fabrici u gradu Tihi trenutno se proizvode gradski modeli “fiat 500” i “lancia ypsilon”, zaposleno je 2.500 ljudi i godišnje se proizvodi oko 250.000 vozila.

Za početak FCA će uložiti 204 miliona dolara u modernizaciju ove fabrike, rekao je zamenik premijera Poljske.

Iako još nisu zvanično otkriveni tačni modeli koji će se proizvoditi, jer se spremaju i neki potpuno novi koje do sada kompanija FCA nije pravila, ipak se zna o kakvim verzijama će biti reč.

Naime, prema rečima dobavljača, reč je o tri nova krosovera i to: Jeep (za koji kažu da će biti manji od Renegade modela), Alfa Romeo (ali kompaktniji od koncepta Tonale), kao i Fiat (i to zamena za hečbek Punto, ali u krosover izdanju).

Svi automobili biće na CMP platformi PSA grupe, a plan je da se proizvodnja u poljskoj fabrici poveća na 400.000 primeraka. Globalni plan FCA grupe je da do 2022. potroši 9 milijardi evra na elektrifikaciju.

Kada je reč o saradnji dve velike grupacije, danas je stigla još jedna vest koja predstavlja korak bliže finalnoj fuziji PSA i FCA –  sada su i deoničari Pežo-Sitroena odobrili spajanje u alijansu Stellantis, koja će biti četvrti najveći proizvođač automobila na svetu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar