Foto: Shutterstock/Chris Redan

Nakon prvog čoveka Volkswagena, sada je i prvi šef finansija BMW-a komentarisao glasine o Apple automobilu, i obojica smatraju da njihove kompanije nemaju razloga za brigu. Ipak, ni šefovi kompanija poput BlackBerryja i Nokije, nakon predstavljanja iPhonea, nisu se previše brinuli i nisu smatrali da im je Apple neka pretnja. A znamo kako se to za njih završilo.

Apple je tokom dve decenije za nama pokorio nekoliko velikih tržišta i potpuno promenio pravila igre na njima. Sve je počelo s iPodom i iTunesom i revolucijom na muzičkom tržištu, a nastavilo se sa iPhoneom, zatim iPadom i Apple Watchom. Pokazalo se da je, kako piše zimo.dnevnik.hr, skoro svaki njihov izlet na hardversko tržište uspešan, pa analitičari, investitori, kao i konkurencija, sa velikom pažnjom prate sve glasine i informacije o planovima ove kompanije.

A prema tim glasinama, Apple će se u budućnosti fokusirati na dva nova tržišta, o čemu smo već više puta pisali. Jedno se odnosi na pametne naočare sa kojima će korisnici moći da zarone u svet proširene realnosti, a drugo je, nama zanimljivije, automobilsko tržište. Prema dosadašnjim informacijama, Apple je pregovarao sa Hyundaijem, Kijom i Nissanom, ali čini se da nikakav dogovor nije potpisan i da moraju da se okrenu drugim partnerima. Biće zanimljivo videti koji će biti sledeći potez Tima Cooka, odnosno kojim će se partnerima okrenuti kako bi ispunili velike automobilske ambicije.

Kako će njihov očekivani automobil uticati na tržište i hoće li šta promeniti, trebalo bi saznamo u posle 2025, kada se očekuje da Apple predstavi svoj prvi automobil. Trenutno, čelni ljudi tradicionalnih automobilskih kompanija nisu previše zabrinuti zbog Apple Cara.

Već smo pisali o komentaru prvog čoveka Volkswagena, Herberta Diessa koji je rekao da se ne boje Apple automobila, upozorivši da na tržištu automobila važe neka druga pravila u odnosu na tehnološko i da ne može tako brzo da se osvoji, kao što su to uradili sa telefonima i tabletima.

O Apple automobilu novinari su krajem nedelje pitali i glavnu osobu zaduženu za finansije u BMW-u, a njegov odgovor je sličan kao i onaj VW-a. Nicolas Peter novinarima je odgovorio da „spava prilično mirno“. Kaže kako je konkurencija odlična stvar jer motiviše i druge kompanije, ali je naglasio kako su oni u odličnoj situaciji i da žele da „ostanu na vodećoj poziciji u industriji“.

Iako, naravno, postoje velike razlike između tehnološke i automobilske industrije, kao i da su VW i BMW kompanije sa velikom tradicijom, ipak treba podsetiti da se ni šefovi kompanija poput BlackBerryja i Nokije, nakon predstavljanja iPhonea, nisu previše zabrinjavali i nisu smatrali da im je Apple neka pretnja. A znamo kako se to za njih završilo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (4)