Foto: Charge&GO

Srbijom trenutno krstari oko 200 registrovanih električnih automobila i oko 1.500 registrovanih hibrida. Ali, da bi vožnja na struju zaživela kod nas, neophodan je razvoj odgovarajuće infrastrukture. Jedna od glavnih stavki su elektro-punjači kojih trenutno u Srbiji ima oko 200. Novost je da je nedavno postavljeno još ovih punjača, a aktivirana je i posebna aplikacija za njihovo lakše pronalaženje i korišćenje.

Zemlje širom sveta kroje svoje zakone kako bi električna energija postala primarni, pa čak i jedini pogon vozila. Najčešća sredstva za ostvarenje tih težnji predstavljaju zabrana kupovine dizelaša i benzinaca, pooštravanje propisa o izduvnim gasovima i ograničenja kretanja pojedinih kategorija vozila zbog njihovog „zagađujućeg” svojstva.

Da bi se vožnja na struju dodatno popularizovala, vlasnici električnih automobila imaju olakšice kao što su oslobođenje od taksi na uvoz i kupovinu, porez na dodatu vrednost i putarine, piše Energetski portal. U pojedinim zemljama imaju pravo i na korišćenje saobraćajnih traka za autobuse i ne plaćaju parking.

Saznajte još:

Zaključno sa 2019. godinom, broj automobila na elektropogon u čitavom svetu iznosio je 7,2 miliona.

Poređenja radi, 2010. godine bilo ih je samo 17 hiljada.

Trendom ipak nisu obuhvaćeni isključivo oni, već se „elektrifikuju” i javni i kamionski prevoz.

Iako Srbija po ovom pitanju kaska za zapadom, održivi transport se lagano popularizuje i kod nas, prvenstveno kroz subvencije za električna i hibridna vozila. Ali ima tu još posla.

Foto: Charge&GO

Za razliku od benzinskih pumpi, električnih punjača nema na svakom ćošku, međutim i ova situacija se polako menja. Spisak elektropunjača može se naći na internetu, a sada postoji i posebna platforma Charge&Go za lakše pronalaženje punjača, koja pored Srbije obuhvata i komšijske zemlje.

Saznajte još:

Naime, ko vozi električni automobil u Srbiji putem aplikacije može da pretraži najbliže elektropunjače u mreži, kao i upražnjene stanice za punjenje, a čak se može i rezervisati određeni punjač.

U ovoj mreži su i novi punjači koji se nalaze u okviru Gazprom benzinskih stanica na auto-putu Novi Sad-Beograd, Velika Plana, Stari Banovci i ispred kompanija Termovent u Kladovu, kao i ABB u Beogradu. Pomenuti punjači na auto-putu su od 50 kW za DC i 22 kW za AC.

Foto: Charge&GO

Uskoro se očekuje i pet punjača u TC Plaza u Kragujevcu, kao i pet punjača u TC Promenada u Novom Sadu. A, do kraja meseca biće ugrađeno još šest u CNG habu u Banovcima (3 su snage 175 kW a preostala tri od 54 kW). Inače svaki punjač ima dva priključka, odnosno dva punjačka mesta.

Foto: Charge&GO

Svi pomenuti punjači su vidljivi na platformi a zahvaljujući roming vezi, ova aplikacija omogućava korišćenje i više od 100.000 punjača u Evropi.

U tih 200 punjača koliko ih trenutno ima u Srbiji, nalaze se i četiri superpunjača kompanije Tesla, koji su instalirani početkom godine na parkingu robne kuće Ikea u Beogradu. A kako je najavljeno iz Puteva Srbije, očekuje se i širenje kapaciteta za punjenje po domaćim auto-putevima.

Ekipa Nova.rs portala je tokom testiranja električnog Minija izračunala i koliko košta vožnja na struju, pa više o tome možete da pročitate ovde.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram