Pirelli: Savremene gume za starog “fiću” (VIDEO)

Auto 23. avg. 202014:15
Podeli:
Foto:Pirelli

Za sve oni koji čuvaju i voze ili planiraju da restauriraju kultni model “fiat 500”, italijanska kompanija Pirelli nedavno je na tržište lansirala savremenu gumu, koja po dimenzijama i šari odgovora nekadašnjoj kakva se montirala na legendarnog “fiću”.

Jedna od poznatih prepreka prilikom restauracije oldtajmera, svakako je nabavka adekvatnih pneumatika, jer gume kakve su bile „u originalu“ davno su prestale da se proizvode.

Kako bi rešio ovaj problem, jedan od najpoznatijih proizvođača guma stupa na scenu. Firma Pirelli nudi kolekciju pneumatika pod nazivom “Pirelli Collezione”, posebno namenjenu starim modelima automobila, koji su se proizvodili od 1950. do 1980. godine, a koje kombinuju klasičan izgled sa modernom tehnologijom. Na taj način omogućavaju da određeni oldtajmeri u potpunosti zadrže originalni izgled.

Foto:Pirelli

Za sve verzije “fiata 500” koji se pravio od 1957. godine pa nadalje, Pirelli je rekonstruisao gume “cinturato CN54”, dimenzija 125 R12. Reč je o radijalnom pneumatiku sa posebnim dizajnom šare i bočnim zidom koji su gotovo identični originalnoj verziji gume, s tim što je ova moderna. Napravljene od savremenih materijala kojima se poboljšava držanje po suvoj i mokroj podlozi, ove gume su bezbednije za upotrebu, dok izgledaju kao one prve sa „fiće“. U razvoju ovih pneumatika sve je uzeto u obzir – od samog dizajna, preko ogibljenja i šasije kultnog modela.

Foto:Pirelli

Saznajte još:

“Fiat 500” iz 1957. godine bio je dugačak svega 2,95 metara, i sa motorom od 479 “kubika” koji je razvijao 13 KS mogao je dostigne 85 km/h. Gume na originalnom modelu imale su “cisa” ili “stelvio” šaru na gazećem sloju, dok je veći “fiat 600” model imao “rolle” dizajn.

“Pirelli Collezione” porodica novih guma za stara vozila je i kreirana sa ciljem da se automobilsko nasleđe očuva, pa čak i kada govorimo o pneumaticima koji imaju dvostruku ulogu – očuvanje originalnog izgleda i osećaja u vožnji, kao i bezbednosti zahvaljujući upotrebi savremenih tehnologija u procesu proizvodnje.

Pogledajte simpatičan video starog „fiće“ sa savremenim gumama originalnog dizajna.

 

 

Komentari

Vaš komentar