Podeli:
Foto: Shutterstock

Iako možda ove godine ne putujete van granica Srbije, to nije razlog da pred put, koliko god on bio kraći nego inače, ne proverite i ne pripremite automobil. Evo nekoliko najvažnijih saveta za proveru kako bi na putu bili bezbedniji.

Putevi u Srbiji tokom avgusta inače budu puni, ali se ta gužva uglavnom odnosni na auto-put. Sada je situacija iz poznatih razloga sasvim drugačija, pa je ovog leta većina naših ljudi ostala u Srbiji.  To znači da nam je država nikad punija domaćih turista koji zuje svuda.

Saznajte još:

Međutim, kako su se odmori manje-više sveli na produžene vikende van gradova, mnogi vozači nisu toliko ozbiljno pristupili pripremi vozila za put.  Da li ste proverili i pripremili svoje vozilo na put do Zlatibora, Kopaonika, Tare, ili drugih izletišta i jezera jednako posvećeno kao i kada idete na letovanje u Grčku?  Svaka čast izuzecima, ali svi drugi koji misle da je put od 200, 300 km kratak i da nema potrebe za proverom, primera radi guma na vozilu, nisu u pravu.

Na domaćim putevima je sada gužva, što samo povećava rizik, a avgust od pamtiveka važi za najcrnji mesec prema statistici saobraćajnih udesa.  Uzmite u obzir i to da su vozila na našim putevima stara, ali i da je određeni broj njih duže vreme stajao tokom perioda zabrane kretanja.  Zato pročitajte šta obavezno pred svako putovanje, koliko god bilo kratko, treba da proverite.

Proverite sve gume

Foto: Shutterstock

Prva i osnovna stvar je da gume na vozilu budu adekvatne sezoni.  Dakle, sada su potrebne letnje ili univerzalne gume.  Dubina šare ne sme biti ispod 1,6 mm, mada je i to malo prema brojnim testiranjima.

Kiše i pljuskovi su česti ovog leta, pa ne zaboravite da što je šara na letnjim gumama dublja, voda će se lakše odvoditi sa gazećeg sloja, pa su manje šanse da se dogodi akvaplaning i potpuni gubitak kontrole nad vozilom.  Da biste izbegli ovu neprijatnu pojavu, ali i da bi put kočenja bio optimalan, prilagodite brzinu vožnje i nemojte voziti na “ćelavim” gumama.

Obavezno proverite i stanje samih guma, pogotovo ako je vozilo stajalo.  Vidite da nisu oštećene po bočnim zidovima i slično. Pre nego što napunite prtljažnik torbama, ne zaboravite i na proveru rezervne gume ukoliko je vaše vozilo ima.

Pred svako putovanje podesite pritisak u gumama na fabrički propisan, i obratite pažnju na podatak kada je vozilo natovareno. Tada pritisak najčešće treba da bude za oko 0,2 bara veći od regularnog.

Samo sa ispravnim vozilom na put

Foto: Shutterstock

Vozilo mora biti ispravno pre polaska na put. Tu se pre svega misli na kočioni sistem, kao i na sistem upravljanja. Najbolje bi bilo da obavite mali servis ukoliko je došlo vreme ili je servisni interval blizu.  Ovo je vrlo važno ukoliko je vaše vozilo stajalo.

Svetla, brisači, tečnosti, klima…

Foto: Shutterstock

Proverite da li vam rade sva svetla i svi pokazivači pravca.  Ne zaboravite na tečnosti i dopunite onu za stakla. Takođe, vidite u kakvom su vam stanju metlice brisača, pa ih zamenite novim ako su oštećene.  S obzirom na to da ćete provesti par sati u automobilu, proverite i klima-uređaj i dezinfikujte ga ako treba.  I na kraju, proverite da li imate svu obaveznu opremu sa vama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar