Nekada vojno vozilo, a danas skupi električni SUV: Hummer EV

Auto 06. apr. 202109:51
Podeli:
Hummer
Hummer Foto:GMC

Hummer je prošle godine prvi put predstavljen u električnom izdanju, i to kao pick-up, a GM je sada prikazao i njegovu SUV verziju. Otkrivene su i cene za ovu tehnološki naprednu grdosiju od 830 KS, kojoj do "stotke" treba samo 3,5 sekundi.

Prošle godine GM je najavio povratak legendarnog Hummera, ali u električnom izdanju, što je još jedan od znakova velike promene na tržištu automobila gde će vozila na struju sve više preuzimati primat u odnosu na benzince i dizelaše. Kako piše zimo.dnevnik.hr, američka kompanija do 2025. planira da uloži oko 27 milijardi dolara u elektrifikaciju, pa će do tada predstaviti čak 30 novih modela koje će pokretati električni motori.

Hummer
Hummer Foto:GMC

Nije teško pretpostaviti da će upravo Hummer biti perjanica njihove ponude e-vozila, pa ranije predstavljeni pick-up (čija masovna proizvodnja počinje krajem ove godine) dolazi sa snažnim motorom, izdržljivom baterijom kao i nekim specifičnostima poput tzv. crab walka, odnosno mogućnosti kretanja sva 4 točka i – dijagonalno, a moguće ga je dodatno povisiti od tla kako bi se izbegle prepreke.

Hummer
Hummer Foto:GMC

Saznajte još:

Sada je Hummer najavio još jednu električnu verziju svoje legende – Hummer EV SUV koji, za razliku od pick-upa, dolazi sa zatvorenim zadnjim delom, ali deli slične opcije, poput dijagonalnog kretanja.

Prva verzija SUV-a nazvana Edition 1 na tržištu se očekuje početkom 2023. godine po ceni od 105.000 dolara, odnosno 110 hiljada za verziju s off-road paketom opreme.

Dolazi s tri motora, ukupne snage 830 KS, do 100 km/h ubrzava za samo 3,5 sekundi (što je za pola sekunde sporije od pick-upa), uz solidan domet od oko 480 kilometara i podršku za brzo punjenje baterije (300kW).

Hummer
Hummer Foto:GMC

Nakon prvog izdanja Hummera EV SUV-a, na tržištu će se pojaviti nove verzije koje će imati motore manje ukupne snage, ali i manju cenu. Tako će se tokom proleća 2023. ponuditi model s motorima snage 650 KS po ceni od 90.000 dolara, a tokom proleća 2024. model sa slabijom baterijom i dometom od 400 km, ali i još nižom cenom od 80 hiljada dolara.

Hummer
Hummer Foto:GMC

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar