Najprodavaniji Porsche dobija svoju električnu verziju

Auto 10. maj. 202115:06
Podeli:
Macan
Foto:Porsche

Porsche je danas započeo testiranje električne verzije svog bestselera. SUV Macan na struju stiže 2023. godine i biće jedan od prvih modela sa nove PPE platforme koju će deliti sa Audijem Q6 E-tron. U međuvremenu test primerci treba da pređu više od 3 miliona kilometara u ekstremnim uslovima.

I dok se čeka redizajn standardnog Macana na konvencionalni pogon, u Porscheu istovremeno rade na razvoju električne verzije popularnog SUV-a. Štaviše, danas su započeli sa dinamičnim testovima, pa su objavljene i prve fotografije.

Foto:Porsche

Macan EV će, uz Taycan, biti drugi potpuno električni model ove kompanije, iz koje kažu da će sa test modelima preći tri miliona kilometara. Pre realnih testova, inženjeri su sprovodili provere u virtuelnim simulacijama, sa posebnom pažnjom ka aerodinamici i sistemu hlađenja pogona.

Podaci sa ovih testiranja su korišćeni za razvoj prvog prototipa koji sada kreće na zahtevne provere u ekstremnim klimatskim i terenskim uslovima.

Tehnički detalji još nisu otkriveni, ali se zna da će električni Macan biti izrađen na novoj PPE platformi koja koristi 800V arhitekturu elektro-pogona.

Foto:Porsche

Što se tiče dizajna, neće biti mnogo razlika u odnosu na standardni Macan, ali će farovi više asocirati na one sa Taycana, neće imati klasičnu prednju masku i zadnji deo će, kako izgleda, biti više u formi kupe-SUV-a.

Macan
Foto:Porsche

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar