Uskoro stiže električni Audi A6: U Šangaju otkriven koncept

Auto 19. apr. 202113:03 > 13:08
Podeli:
Foto:Audi

Iz saradnje Audija i Porschea su se rađali neki od najboljih projekata u istoriji automobila. Ovde prvenstveno mislimo na Audi RS2 Avant. Sada su dva premijum brenda zajedno razvili novu PPE platformu za e-vozila, a jedan od prvih modela koji će je “krstiti” je potpuno nova električna limuzina iz Audija - A6 e-tron. Koncept ovog modela koji je prikazan danas u Šangaju, otvara novo poglavlje nemačkog brenda.

Audi A6 e-tron koncept prikazuje prvi model nove električne porodice koja će biti bazirana na PPE osnovi (premium electric platform) koja je razvijena u saradnji sa Porscheom. Planirano je da se nova Audijeva električna limuzina proizvodi istovremeno sa postojećim A6 kog pokreću motori SUS.

Foto:Audi

Prikazan zajedno sa e-SUV modelom Q4 e-tron, A6 je drugi automobil koji će koristiti PPE platformu, a posle njega i SUV Q6 e-tron, dok će Porsche ovu novu osnovu koristiti za novi Macan koji stiže sledeće godine.

PPE osnova je dizajnirana za premijum SUV-ove, ali i modele iz B, C i D segmenta. Sa druge strane, nedavno prikazana električna limuzina e-tron GT nije pravljena na ovoj bazi.

Kako kažu iz kompanije, ova platforma će omogućiti da se baterije rasporede na bolji način u okviru vozila kako bi što manje uticala na prostor u kabini.

Foto:Audi

Što se tiče koncepta A6, on koristi bateriju od 100 kWh koja obezbeđuje domet od 700 km. Platforma omogućava upotrebu različitih baterija kao i manipulaciju dužine međuosovinskog razmaka, dok se točkovi pozicioniraju što bliže prednjem i zadnjem kraju automobila, opet zarad još više prostora u kabini.

Foto:Audi

Audi A6 e-tron je prikazan sa motorima na svakoj osovini, i snagom od 475 KS i 800 Nm. Najsnažnija verzija sa oznakom RS će do 100 km/h ubrzavati ispod 4 sekunde.

Uprkos nazivu A6, električna limuzina nije namenjena da odmah zameni konvencionalni A6, prenosi Autocar.

Sa dužinom od 4,96 m, široka 1,96 i visoka 1,44 m, nova limuzina je najpribližnija A7 sportback modelu.

Foto:Audi

Dizajn koncepta A6 ujedno otkriva i kako će izgledati budući noviteti iz Audija. Opadajuća linija krova, uglađene linije, nizak prednji deo i krupni difuzor pozadi, omogućili su da otpor vazduhu kod ovog A6 iznosi svega 0,22 cd.

Tu je prepoznatljiva velika maska iz jednog dela, OLED svetla napred i pozadi, a umesto spoljnih retrovizora su postavljene kamere.

Foto:Audi

Enterijer još nije prikazan u svom pravom obliku, ali će preuzeti digitalni karakter i ekrane iz e-tron GT modela. Novi A6 na struju praviće se u Nemačkoj, kao i u Kini, a očekuje se 2023. godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar