Kraj za VW Passat u Americi posle skoro 50 godina

Auto 22. jul. 202110:35
Podeli:
Foto:James Halfacre/promo/Volkswagen

Prodaja legendarnog sedana u Sjedinjenim Američkim Državama skočila je za 13% u prvoj polovini ove godine, ali kada se pogleda ukupan učinak na tržištu tokom prethodnih nekoliko godina, prodaja Passata je značajno pala, pa se nemačka kompanija odlučila na radikalnu odluku - da prestane sa proizvodnjom i prodajom ovog modela u SAD.

Volkswagen je u saopštenju naveo da će kraj proizvodnje i prodaje ovog modela obeležiti specijalnom edicijom Limited Edition koja će biti omaž postrojenju u gradu Chattanooga gde se ovaj automobil proizvodi od 2011. godine, ali i nemačkom poreklu.

Biće dostupno 1.973 primerka, a ovaj broj označava godinu kada je Passat po prvi put predstavljen u SAD. i to kao model sa nazivom Dasher za modelsku godinu 1974. Ovaj sedan je kasnije dobio ime Quantum pre nego što je postao Passat davne 1990. Iako je prodaja ovog modela skočila u prvom polugodištu 2021. za 13% u poređenju sa istim periodom prošle godine, to je i očekivano s obzirom na pandemiju koja je obeležila 2020. Međutim, tokom prethodnih godina zabeležen je ozbiljan pad prodaje, primera radi tokom 2017. u SAD je prodato 60.722 primerka ovog sedana, dok je u 2018. ta brojka iznosila svega 41.401.

Foto:James Halfacre/promo/Volkswagen

Volkswagen je blago osvežio Passat u SAD tokom 2019. godine, umesto planiranog temeljnog redizajna i prelaska na globalnu MQB platformu što se desilo na ostalim tržištima. Nemačka kompanija je saopštila da će obustava proizvodnje Passata u fabrici Chattanooga omogućiti povećanje prodaje drugih modela koji se proizvode u ovom postrojenju, poput SUV modela Atlas i Atlas Cross Sport, kao i električnog ID.4 čiji je početak proizvodnje u SAD zakazan za sledeću godinu.

Foto:James Halfacre/promo/Volkswagen

„Prodali smo veliki broj verzija Passata tokom skoro 50 godina, i Passat je razvio našu vezu sa gradom Chattanooga, gde je u našem postrojenju zaposleno više hiljada ljudi. Sa velikom potražnjom za modelima Atlas i Atlas Cross Sport, kao i početkom proizvodnje električnog ID.4 u Americi sledeće godine, naša budućnost u ovom gradu izgleda svetlije nego ikada“, rekao je izvršni direktor Volkswagena za Ameriku Scott Keogh.

Foto:James Halfacre/promo/Volkswagen

Volkswagen je saopštio i cenu za 2022 Passat Limited Edition, a ovaj model sa specijalnim sedištima, točkovima od 18 inča, unikatnom bojom kao i motivima grada Chattanooga biće dostupan za 31.290 dolara.

Bonus video: Kad se ložiš na Mercedes pa ga napraviš od drveta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar