Nema dizela, nema problema: Volkswagen gasi motore SUS

Auto 26. jun. 202115:20
Podeli:
najprodavaniji automobili
Foto: Promo

Nemački proizvođač automobila Volkswagen obustaviće prodaju automobila koje pokreću motori sa unutrašnjim sagorevanjem u Evropi do 2035. i u potpunosti svoju pažnju posvetiti električnim automobilima, dok će ova promena stići nešto kasnije u SAD i Kinu, saopštio je danas jedan od članova Upravnog odbora VW Grupe.

„Napuštamo tržište automobila koje pokreću motori sa unutrašnjim sagorevanjem u Evropi između 2033. i 2035., a nešto kasnije i u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini“, izjavio je Klaus Zellmer, član Upravnog odbora Volkswagen Grupe zadužen za prodaju.

„Što se Južne Amerike i Afrike tiče, tamo će se automobili sa konvencionalnim pogonom zadržati nešto duže zbog činjenice da još ne postoje zakonski okviri koji daju vremenske odrednice za ostvarivanje nulte emisije štetnih gasova“, dodao je on.

Pored toga, Zellmer je za nemačke novine Muenchner Merkur izjavio da bi najkasnije do 2050. godine, celokupna gama Volkswagena trebala da bude u potpunosti CO2 neutralna.

Ideja je da u Evropi do 2030. električni automobili čine 70% ukupne prodaje Volkswagena, što bi im omogućilo da izbegnu ozbiljne kazne koje nameće Evropska Unija za sve proizvođače automobila koji pređu limit dozvoljene emisije CO2.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar