Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Udeo saobraćaja u ukupnom zagađenju iznosi 6 do 10 posto, da li je to mnogo ili malo? Da li može saobraćaj da se eliminiše kao uzročnik zagađenja ili barem da se smanji? Da li je dovoljno dati novčanu subvencije za kupovinu auta ili mopeda na električni pogon ili treba još nešto? Zašto se ne gradi više biciklištičkih staza? Zašto se stari železnički most u Beogradu ne adaptira i da na upotrebu pešacima i biciklistima?

Zainteresovali smo vas? Odgovore na ova pitanja možete pronaći na događaju Ekomobilnost 2022, koji sutra počinje u MTS Dvorani.

Ekomobilnost je manifestacija koja se 8, 9. i 10. novembra po drugi put održava u Beogradu (lokacija MTS Dvorana) u saradnji sa Srpskom Asocijacijom uvoznika vozila i delova, uz učešće Ministarstva za životnu sredinu, Privredne komore Srbije, predstavnika lokalnih samouprava, medija.

Ove godine je, pored teme o uticaju motornih vozila na životnu sredinu, posvećena podizanju svesti o neophodnosti širenja infrastrukture koja će podržati nova električna vozila, kao i novim rešenjima mobilnosti, finansijskim i drugim podsticajima za razvoj ekomobilnosti – održive mobilnosti za budućnost.

Foto:Promo/Ekomobilnost

Po prvi put u okviru manifestacije će se održati paneli o „zelenom finansiranju“, aplikacijama i tehnološkim rešenjima koja se primenjuju u mobilnosti, ali i avio saobraćaju kao jednom segmentu saobraćaja koji utiče na zagađenje.

Izlagači su proizvođači, uvoznici i distributeri vozila: automobila, bicikla, mopeda, motocikala, trotineta, privrednih vozila, kombija i autobusa na ekološki prihvatljiv pogon koji smanjuju otisak CO2, kompanije/uslužne delatnosti koje smanjuju broj vozila u saobraćaju kroz deljenje, odnosno “car sharing” i podstiču urbanu mikromobilnost.

Foto:Promo/Ekomobilnost

Pored gore navedenih, izlagači su proizvođači i uvoznici elektropunjača, operateri mreža elektropunjača, proizvođači solarne i ostale zelene struje, kao i operateri avio saobraćaja. Izlagači su i ostale kompanije koje se bave inovacijama u oblasti alternativnih, ekološkijih pogona i goriva.

Učesnici su predstavnici organizacija koje zastupaju interese izlagača, predstavnici državne Uprave, Ministarstva životne sredine Republike Srbije, banke, osiguranja, predstavnici relevantnih državnih institucija i nevladinih organizacija, mediji, diplomatski kor.

Foto:Promo/Ekomobilnost

Program ovogodišnje, druge po redu Ekomobilnosti, je sadržajan i smešten u sva 3 dana trajanja manifestacije. Sve informacije možete pronaći na sajtu ekomobilnost.com.

Svečano otvaranje je u utorak 8. novembra u 10 časova, a manifestaciju će otvoriti Aleksandra Đurđević, predsednica Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova.

Prvog dana teme će biti finansijske olakšice za električna vozila, razvoj mreže elektropunjača, mediji i društvene mreže u službi ekomobilnosti, ali i regulativa i razvoj infrastrukture za bicikliste.

Drugog dana manifestacije, teme su avio saobraćaj, zeleni finansijski izazov, ekomobilnost u praksi, ali i ekološke aplikacije i praksa iz Ljubljane.

Pored panela i predavanja izložba ekoloških vozila i prateći program trajaće od utorka do četvrtka 8. do 10. novembra od 10 do 19 časova. Manifestacija je besplatna i za nju nije potrebna kotizacija niti registacija.

Bonus video: Kočili smo na „ćelavim“ gumama, vozili Nissan X-Trail i pronašli top kafu na pumpi