Oliver Zipse Foto: Promo/BMW/Rainer Haeckl

Prošle nedelje, Evropska unija postigla je konačan dogovor o zakonu koji zabranjuje prodaju automobila koje pokreću motori sa unutrašnjim sagorevanjem od 2035. godine. Iako je dogovor prezentovan kao dobra vest za vozače, jer bi novi automobili sa nultom emisijom postali jeftiniji, glavni čovek BMW-a Oliver Zipse ne misli tako.

Tokom posete Sjedinjenim Američkim Državama, Zipse je izjavio da će prelazak na isključivo električne automobile vrlo brzo dovesti do nestanka ponude proizvođača jeftinih automobila, i da će se to odraziti na socijalnu strukturu ljudi koji poseduju automobil.

Zipse je rekao da Evropska unija ovim zakonom „građanima legalno oduzima automobile“.

„Ovo je opasan potez, na kraju ćemo imati situaciju u kojoj samo bogataši kupuju automobile. Ljudima treba ponuditi izbor, a ne ograničenja. Da ne bude zabune, BMW će biti 100 odsto spreman za prelazak na električne automobile, ali nisam toliko siguran za ostatak automobilske industrije. Nema sumnje da će doći do gašenja brojnih radnih mesta, nastradaće i dobavljači, ali i mnogi drugi u povezanom lancu“, zaključio je Oliver Zipse.

Kako piše Auto Klub, ovakvo mišljenje je još uvek hipotetičko, ali svakako postoji podloga za ovu izjavu Zipsea. Forsiranjem električnih automobila Evropa je jednim udarcem ubila dve muve: uz smanjenja emisije štetnih gasova koje proizvode benzinci i dizelaši, vozači sa skromnijim primanjima bili bi naterani na alternativna rešenja. Prevedeno, bogataši bi vozili električne automobile, a drugi sreću mogu da potraže u javnom prevozu.

Bonus video: Vozili smo električni BMW iX