Foto:EPA-EFE/ALEXANDER BECHER/Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Američki proizvođač električnih automobila počeo je u petak sa proširenjem svoje gigafabrike u Berlinu. Tesla, kao kompanija koja promoviše zaštitu životne sredine, prvo će poseći drveće na površini od čak 70 hektara u blizini fabrike.

Ključni deo planova Tesle za Evropu tiče se proširenja gigafabrike u blizini Berlina, a prva žrtva ove ekspanzije je okolna šuma. Proizvođač električnih automobila radi na proširenju svog skladišnog i logističkog kapaciteta u Gruenhajdu, potrvdio je njihov portparol u subotu.

Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

„Proces uklanjanja oko 70 hektara drveća već je započeo“, dodao je portparol Tesle. „Drago mi je što će Tesla nastaviti da se širi. Naša zemlja se razvija u mesto moderne mobilnosti“, izjavio je ministar ekonomije pokrajine Brandenburg, u kojoj se fabrika nalazi.

Još uvek nije poznato koliko brzo i značajno će biti ovo proširenje fabrike. Velike promene zahtevaju odobrenje od nadležnih ustanova za zaštitu životne sredine, uz novi proces konsultacija sa lokalnim stanovništvom, od kojih su se neki žalili da lokacija Tesle koristi previše vode i ugrožava lokalne divlje životinje.

Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Kompanija je ranije saopštila da želi da proširi fabriku za oko 100 hektara, kako bi se dodalo teretno skladište i prostor za prijem vozova radi boljih železničkih veza na lokaciji i bolje opskrbe delovima.

Izvršni direktor Tesle, Elon Musk, u martu je kupcima predao prvih 30 primeraka Modela Y, koji su označili početak proizvodnje u Nemačkoj nakon nekoliko meseci birokratskih problema. Kompanija se u jednom trenutku prošle godine požalila na „iritantna“ kašnjenja konačnog odobrenja projekta i rekla da taj proces usporava industrijsku transformaciju Nemačke.

Bonus video: Ko ne mora da kupuje prave zimske gume

Komentari

Svi komentari (0)