kablovi za punjenje, električni automobili
Foto: Shutterstock

Ford, Jaguar Land Rover, Mercedes-Benz, GM i Volvo su među proizvođačima automobila koji su podržali dogovor koji je nastao na COP26 klimatskoj konferenciji o potpunoj eliminaciji emisija gasova novih automobila do 2040. – ali većina najvećih svetskih proizvođača i nekoliko ključnih država nisu podržali ovaj dogovor.

Deklaracija je potvrđena od strane učesnika klimatskog samita Ujedinjenih nacija u Glazgovu, čiji je cilj da pomogne ubrzanje tranzicije ka automobilima sa nultom emisijom štetnih gasova. Ovaj neobavezujući ugovor je potpisan od strane brojnih grupa poput nacionalnih, regionalnih i lokalnih institucija, proizvođača automobila, investitora i vlasnika velikih flota.

Prema ovom planu, automobilski proizvođači su slažu da rade ka tome da na vodećim tržištima do 2035. godine ili ranije, prodaju isključivo nova vozila sa nultom emisijom štetnih gasova. Međutim, većina vodećih svetskih automobilskih kompanija, kao što su BMW, Renault, Hyundai, Stellantis, Toyota i Volkswagen odbili su da potpišu ovaj ugovor, iako su pregovori trajali mesecima. Među državama koje su takođe odbile da budu potpisnice našle su se Kina, Francuska, Nemačka i SAD, iako su to uradili brojne američke države i gradovi.

Financial Times smatra da je odluka Kine, Nemačke i SAD da odbiju potpisivanje ovog ugovora navelo većinu proizvođača da i oni odustanu, a glavni razlog je zabrinutost oko brzine tranzicije ka vozilima sa nultom emisijom na određenim tržištima.

Ovo je lista svih proizvođača automobila koji su potpisali ovaj ugovor: Avera Electric Vehicles, BYD Auto, Etrio Automobiles, Ford, Gayam Motor Works, GM, Jaguar Land Rover, Mercedes-Benz, Mobi, Quantum Motors i Volvo Cars.

Bonus video: Ko je kriv za kolaps u saobraćaju kad god padne kiša?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram