Zašto novi sistem registracije vozila neće biti dobar za Srbiju?

Saveti 09. nov. 202111:04 > 26. nov. 2021 11:24
Podeli:
Foto:N1

Najavljeni popusti za registraciju motornih vozila, prema kubicima i godinama, obradovali su vozače. Međutim, uvoznici upozoravaju da bi to moglo da podstakne uvoz zagađivača, kojih u Evropskoj uniji žele da se oslobode.

Tabela kaže da će oni koji imaju automobile između 10 i 20 godina starosti plaćati 65 odsto manji porez prilikom registracije.

Ako se uzme u obzir da je prosečna starost vozila u Srbiji oko 17 godina, izgleda da je zakonodavac obuhvatio najveću populaciju i baš njoj dao najveći popust.

„Veliki automobili jesu veliki luksuz i nose veći stepen sigurnosti, ali moramo da težimo da kupujemo nove automobile s obzirom na visoku prosečnu starost našeg sadašnjeg voznog parka“, kaže automobilski ekspert Milan Božović.

Kako piše RTS, uvoznici smatraju da se ovim otvara pandorina kutija jer baš automobili od 10 do 20 godina starosti jesu i najveći zagađivači.

„Ova kategorija vozila spada u grupu najvećih zagađivača i u svetu se takvi zagađivači kažnjavaju, a u ovom slučaju ova mera je podržavajuća“, ističe Aleksandra Graovac iz Udruženja uvoznika novih vozila.

Međutim, u međuvremenu se situacija u automobilskoj industriji obrnula 100 odsto. Prekinut je rad mnogih fabrika zbog čipova iz Kine, nedostatka magnezijuma i zbog prelaska sa motora dizel i benzin na struju. I dok se svet okreće električnim automobilima, naša država olakšava registraciju najvećih zagađivača.

Bonus video: Video test – Valja li nova Opel Mokka?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram