Benzinska stanica benzin gorivo
Foto:Shutterstock

Dve zemlje se jasno izjasnile da su protiv plana EU da zabrani motore sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS) do 2035 godine. Neki od proizvođača su izrazili zabrinutost zbog gubitka radnih mesta koji dolazi zajedno s prelazom na električna vozila.

Juče smo pisali o planu Evropske unije da do 2035. godine zabrani prodaju novih automobila sa motorom s unutrašnjim sagorevanjem. Francuska i nemačka vlast pokušaće da odlože zakon, zastupajući duži period postupnog ukidanja.

Naime, neimenovani francuski zvaničnik iz predsedništva Emmanuela Macrona izjavio je za medije da francuska vlada podupire ciljeve smanjivanja emisija za 55 odsto s nivoa 2021. do 2030. godine, kao i da ima za cilj da plug-in hibridi ostanu na tržištu, piše Auto Klub. Reč je o blažem pristupu od onog kog je EU usvojila, odnosno od smanjivanja emisija za minimalno 65 odsto do 2030, i konačno dostizanje nulte emisije do 2035. godine.

Nemački ministar saobraćaja Andreas Scheuer takođe se izjasnio u razgovoru s nemačkom medijskom agencijom DPA. „Verujem da su svi proizvođači automobila i kamiona svesni da dolaze strože specifikacije. Ali one moraju biti tehnički izvodljive. Treba da se obezbedi više prostora za plug-in hibride i veći fokus na vodonik za kamione“.

Istina je da mnogi proizvođači automobila nisu spremni na velike planove Evropske unije, koje bi efikasne plug-in hibride učinili beskorisnim nakon 2035. godine. Dosta njih u planu je imalo elektrifikaciju celog svog asortimana u malo dužem periodu, a nekima od njih elektrifikacija znači samo 48-voltni blago-hibridni sistem.

Neki od proizvođača su izrazili zabrinutost zbog gubitka radnih mesta koji dolazi zajedno s prelazom na električna vozila. S manje delova koje izrađuje radna snaga, električni automobili su mnogo jednostavniji za izradu. La Plateforme Automobile, glavna francuska grupa za lobiranje u automobilskoj industriji procenjuje da bi država mogla da izgubi više od polovine radnih mesta u industriji.

Agresivne mere su možda ipak neizbežne u borbi protiv klimatskih promena. Svetska meteorološka organizacija procenjuje da nećemo ispuniti ciljeve oko klime postavljene Pariskim sporazumom. Zbog brzine kojom se planeta zagreva, klimatske promene biće mnogo teže usporiti. U nacrtu UN-ovih klimatskih naučnika stoji da bi situacija „mogla da proizvede progresivno ozbiljne, stogodišnje i u nekim slučajevima, nepovratne posledice“.

Bonus video: Gužva kod „Londona“ u Beogradu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram