GM najavljuje bateriju za e-vozila sa dometom poput dizelaša

Auto 09. okt. 202111:47
Podeli:
električni automobili, baterije
Foto: Shutterstock

Američka automobilska kompanija ima velike planove za tržište električnih automobila - do 2025. pripremaju 30 novih e-vozila, a u budućnosti planiraju da razviju baterije velikog dometa.

General Motors se sprema za električnu budućnost u kojoj će električni automobili prelaziti skoro 1.000 km s jednim punjenjem baterije. Ta budućnost, jasno, još nije blizu, ali inženjeri GM-a uskoro će početi da rade na njoj u novom postrojenju za istraživanje baterija koje grade u Michiganu. Ambicije GM-a su velike pa se nadaju da će istraživački i razvojni timovi u tom pogonu moći da ostvare zacrtane ciljeve – baterije koje će trajati duže i brže će se puniti, a biće manje štetne za okolinu, piše zimo.dnevnik.hr.

Nagađanja stručnjaka kažu da je ova investicija teška “stotine miliona dolara”. Ako uspeju u svojoj nameri, a to je razvoj baterije s kojom bi električna vozila jednog dana mogla da pređu 600 milja (960 km) pre nego što se zaustave na punionici, jasno je da je taj ulog i više nego opravdan.

kablovi za punjenje, električni automobili
Foto: Shutterstock

S obzirom na to da bi u budućnosti na putevima u brojnim zemljama sveta trebalo da dominiraju automobili s električnim motorima, automobilskim kompanijama je jasno da se već sada treba da se izbore za poziciju na tržištu i da investiraju u tehnologije s kojima će steći tržišnu prednost u odnosu na konkurenciju.

Zato su u GM-u već najavili da će do 2025. investirati 27 milijardi dolara u razvoj i proizvodnju čak 30 novih električnih modela automobila.

Američka kompanija već razvija arhitekturu baterije nazvanu Ultium koja bi trebalo da omogući domet od 640 ili više kilometara s jednom punjenjem. O kakvim se baterijama radi, trebalo bi da saznamo već sledeće godine kada počinje proizvodnja električnog Hummera koji će koristiti baterije Ultium.

Bonus video: Prljava energija odlazi u istoriju, a gde je tu Srbija

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar