Volkswagen traži lokaciju za novu fabriku u Istočnoj Evropi

Auto 12. okt. 202110:41 > 10:42
Podeli:
Foto:Volkswagen Oliver Kiling

Proizvođač automobila iz Volfsburga će sledeće godine odlučiti u kojoj zemlji Istočne Evrope će izgraditi novu fabriku baterija. Srbija nije ni u razmatranju jer su kandidati Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska.

Volkswagen je ranije tokom ove godine saopštio planove o izgradnji šest fabrika baterija širom Evrope do 2030 sa ukupnom godišnjom proizvodnjom od 240 gigavat časova kako bi obezbedio miran prelazak na isključivo električne automobile.

Jedna od tih fabrika će se nalaziti u Istočnoj Evropi, a kandidati za postrojenje koje će biti otvoreno 2027. su Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska. Nemačka kompanija će odluku doneti tokom prve polovine sledeće godine. Proizvođač automobila iz Volfsburga je saopštio da nije odložio svoju odluku nakon što je češki ministar industrije Karel Havlicek u ponedeljak rekao da njihova Vlada očekuje da Volkswagen saopšti lokaciju nove fabrike do kraja godine.

Foto:Volkswagen

„Kao što znate, ono što uzimamo u obzir prilikom ove odluke su opšti uslovi u zemlji, ekonomsko okruženje, strategija elektromobilnosti i državne subvencije“, navodi se u saopštenju Volkswagena.

Foto:Volkswagen Kai-Uwe Knoth;

Izvršni direktor Volkswagen Grupe Herbert Diess posetio je Češku u ponedeljak kako bi se upoznao sa metodima rada Škode i sa državnom strategijom elektrifikacije. Thomas Schaefer, izvršni direktor Škode tom prilikom je izjavio da bi Češka bila idealna lokacija za makar jednu od najavljenih fabrika baterija.

Foto:Volkswagen Roland Niepaul

Seat takođe smatra da bi jedna od novih fabrika mogla da bude sagrađena blizu njihovog postrojenja u Martorelju. Volkswagen je već odabrao Nemačku i Švedsku kao prve dve lokacije za izgradnju fabrika baterija, a treća koja će biti otvorena do 2026. će se nalaziti u Francuskoj, Španiji ili Portugaliji.

Bonus video: Budite oprezni u saobraćaju – saveti za vožnju u kišnim uslovima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar