Kad se kaže „nemački auto“, mi pomislimo na ovaj model. Vi?

Auto 12. feb. 202116:26
Podeli:
Foto:Miloš Nikodijević

Mercedes-Benz 500E ni po čemu nije običan automobil, a u to smo se uverili u poseti jednom beogradskom kolekcionaru.

Kako izgleda automobil koji je proizvod udruženih snaga Mercedes-Benza i Porschea? Odgovor na takvo pitanje zavisi od toga kome je ono postavljeno.

Neupućenima u istoriju obe kompanije taj automobil bi izgledao kao jedna sasvim obična, kockasta, ni po čemu preterano zanimljiva limuzina sa neobično dubokim zvukom motora. Drugima, taj automobil je fantazija na četiri točka, automobil koji uzburkava krv i ubrzava puls čak i kada stoji u potpunoj tišini, a izaziva suženje svesti dok u oblaku dima ostavlja dugačke tragove spaljenih guma.

Foto:Miloš Nikodijević

Od 2011. godine, velika zbirka odabranih modernih klasika bogatija je za ovo inženjersko čudo i prvu E-Klasu koja je u sebi ponela V8 motor, i to ne bilo kakav.

Naime, petolitarski motor sa oznakom M119 pozajmljen je iz R129 SL500 i sa 326 konjskih snaga, pružao je mnogo više od umirujućeg brundanja.

U tradiciji Mercedesovih limuzina sa skrivenim moćima, 500E/E500 je od mirovanja do 100 km/h stizao za 6,1 sekundu, a dostizao je maksimalnu ograničenu brzinu od 260 km/h, i sve to kao Klark Kent, bez smešnog plašta i gaća preko helanki.

Foto:Miloš Nikodijević

Enterijer ovih Mercedesa takođe nije ni nalik enterijeru serijskih modela proizvedenih u višemilionskom tiražu. U njemu je sažet sav luksuz S-Klase, uz dodatak Recaro kadica sa električnim kontrolama.

A, gde je tu Porsche? Nastavite priču na ovom linku i pogledajte kako 500E izgleda unutra.

Izvor: Autoslavia

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar