Svemirski brodovi prošlosti: 20 neverovatnih kokpita

Auto 11. dec. 202017:31 > 12. dec. 2020 10:22
Podeli:
Foto: Mercedes-Benz/Promo

Kao da su pravljeni za potrebe naučno-fantastičnih filmova prošlog veka. Ovi automobilski kokpiti su toliko ekscentrični da bi savremeni dizajneri, a pogotovo inženjeri, lako završili u zatvoru ili ludnici kada bi nešto slično predložili danas. Videćete 20 vrlo neuobičajenih kabina automobila, starih preko 20 i 30 godina. U uvrnutim idejama prednjače Japanci, ali i Mercedes-Benz.

Pre 30 i više godina retko ko je u proizvodnji automobila mario za bezbednost. Pogotovo kada je reč o sportskim modelima. Bilo je bitno da budu brzi, pa je tadašnje igranje sa aerodinamikom iznedrilo neke od najluđe dizajniranih automobila ikada.

Da liče na pljosnate rakete sa oštrim ivicama nije bio nikakav problem, pa su dizajneri u ovom periodu najviše uživali.

Foto: Mercedes-Benz/Promo

Danas bi verovatno završili u zatvoru da se samo usude da naprave automobil koji izazli iz šablona ili se kosi sa bezbednosnim propisima. Zato su nekada automobili bili prava umetnička dela.

Na instagram nalogu Nostalgear izabrali su 2×10 ekstravagantnih kokpita, a reč je upravo o modelima i konceptima koji dolaze iz doba kada se moglo sve.

Saznajte još:

Pojedini rariteti u kabini su imali dugmića koliko i avioni. Mada, nije sve u „šumi“ tastera, već u eksperimentisanju sa rešenjima volana, ručice menjača, sedišta, instrument-tabli.

Neka od dizajnerskih rešenja su toliko originalna i hrabra, da ne može da vam ne bude žao što su ovakvi automobili „izašli iz mode“, da ne kažemo da su danas zabranjeni.

U okviru svakog Instagram posta nalaze se i spiskovi modela čije su kabine prikazane.

Uživajte:

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели The Timeless Cars’ Diary (@nostalgear_)

Drugih 10 kabina je iz malo starije game, mada je među njima i Mercedes-Benz VRC iz 1995. godine, a čiji kokpit je čak bio bez volana.

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели The Timeless Cars’ Diary (@nostalgear_)

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar