Foto: Volkswagen

I dok mi u Srbiji još uvek nemamo rasprostranjenu mrežu fiksnih elektropunjača, u VW prave robote zahvaljujući kojima vozači više neće morati da traže mesta na parkinzima sa punjačima, već će ti punjači dolaziti do njih.

Kako raste popularnost električnih vozila, tako se širom sveta, pa i u Srbiji povećava broj elektropunjača, iako je taj broj i dalje vrlo mali, pogotovo u poređenju sa brojem benzinskih stanica.

Jedno od rešenja za ovaj problem na globalu još ranije je najavio Folksvagen, a reč je o robotu koji u podzemnim garažama ili parkiralištima može da donese i spoji mobilne punjače i tako dopuni bateriju vozila dok je vozač na poslu, sastanku, šopingu itd.

Juče je nemački automobilski gigant objavio i video-zapis prototipa tog robota (pogledajte na kraju teksta), gde su prikazali način na koji bi trebalo da radi, jednom kad postane dostupan.

Foto: Volkswagen

Saznajte još:

Nakon što vlasnici električnog vozila parkiraju svoj automobil, putem mobilne aplikacije pozvaće robota koji će zatim da pokupi mobilnu bateriju i doveze je do automobila.

Otvoriće poklopac mesta na koje je potrebno povezati punjač i spojiće ga sa vozilom.

Robot će bateriju ostaviti na punjenju i vratiće se na predviđeno mesto za čekanje, odnosno u slučaju da ga neko pozove, otići će po novu bateriju i spojiti je sa drugim automobilom.

Pre nego što vlasnici vozila stignu na parking, takođe će putem aplikacije poslati poruku robotu koji će otići po bateriju i osloboditi automobil.

Ideja takvog robota koji upravlja mobilnim punjačima prilično je zanimljiva jer omogućava vozačima da uz samo nekoliko dodira prstom po ekranu svog mobilnog telefona obave punjenje baterije, i to bez potrebe da moraju da traže mesto za punjenje na parkinzima i da gube vreme na povezivanje vozila s punjačem.

Iz VW-a kažu kako nastavljaju sa razvojem te ideje, ali trenutno nije poznato kada bi mogli da predstave konačni proizvod.

Pogledajte video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)