„Iza scene“: Šta trenutno radi kompanija Fijat-Krajsler

Auto 26. dec. 202018:53 > 27. dec. 2020 11:25
Podeli:
Foto:printscreen/youtube/FCA

Ubrzano kretanje ka radikalnim promenama funkcionisanja čitavog sveta primetno je na mnogim poljima, a najbrže se odvija u segmentu tehnologija, gde se u doba digitalizacije i elektrifikacije svega, naravno, nalazi i automobilska industrija.

Za automobile to znači neprekidna potraga za proizvodima sa nižim emisijama CO2, pa je trenutno najveći fokus na razvoju hibridnih i električnih modela. Veliki broj proizvođača se našao u novoj ulozi, neki se snalaze brže, neki sporije, a upravo tim povodom jedna od najvećih automobilskih grupacija FCA (Fiat, Abarth, Chrysler, Jeep, Alfa Romeo i drugi brendovi) nedavno je objavila epizodu „Iza scene“, gde prikazuje šta oni trenutno nude za vrli novi svet.

Saznajte još:

 

U zanimljivom videu su odgovori na sva pitanja koja postavljaju vozači koji gledaju u budućnost. Tema u srži ove epizode je objašnjavanje kako rade hibridna i električna vozila i kako je FCA uspeo da predstavi potpuno nove modele, ili postojeće sa potpuno novim tehnologijama, bez zaboravljanja na funkcionalnosti koje su ih činili uspešnim tokom godina ili istinskim legendama koje su postale dobro poznata imena širom sveta.

Foto: Fiat/Promo

Saznajte još:

U epizodi „Iza scene“ objašnjeno je kako se prave i kako rade hibridni i električni automobili, i to na primerima Fiat Panda, Fiat 500, Lancia Ypsilon, kao i na Jeep Renegade i Compass krosoverima.

To nije sve: ova epizoda serijala FCA uzima u obzir mnoge aspekte novog pristupa radu i inženjeringu i sve nove izazove koje donosi razvoj, životni vek i efikasnost baterija, punjenje, dinamika vožnje i bezbednost. Svi ovi aspekti su ispitani u ekstremnim uslovima i prikazani korišćenjem slika koje do sada nisu viđene.

Foto: Fiat/Promo

Potrošnja struje će u narednom periodu biti mnogo veća upravo zbor razvoja električnih automobila, ali jedan od koraka za doprinos smanjenju emisije je i projekat „iz vozila u mrežu“ (Vehicle-to-Grid – V2G), instalacija solarnih panela 150.000 m2 u fabrici Mirafiori, koja bi trebalo da proizvodi 15 megavata struje i doprinese smanjenju C02 za preko 8.000 tona.

Pogledajte video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar