Helikopter sleće na automobil: Pogledajte akciju VIDEO

Auto 23. sep. 202120:40
Podeli:
Foto: Škoda

Ova ideja češke kompanije možda jeste sjajna, ali nije originalna. Popularna emisija o automobilima Top Gear izvela je nešto slično pre 10 godina, kada je helikopter uspeo da sleti na krov Škode, i to tada aktuelnog modela Yeti. Sada je na red došao novi Kodiaq, a zanimljivo je da za akciju nije bilo potrebe da se SUV ojačava.

Srebrni Kodiaq pretrpeo je samo minimalne prepravke za sletanje helikoptera. Promene su delo modelara Škoda Design sektora i stručnjaka iz sektora za izradu EGV prototipa.

Zajedno su izgradili platformu pričvršćenu na krovne nosače automobila. „To je čelična konstrukcija dizajnirana za ravnomernu raspodelu tereta. Pričvršćena je na krovni okvir na mestu gde su krovne šine normalno pričvršćene. Površina platforme izrađena je od drvenih ploča“, kaže Petr Erben, jedan od modelara. Iako helikopter Robinson R22 teži više od pola tone sa platformom za poletanje i sletanje, Kodiaq nije trebalo posebno ojačavati.

Foto: Škoda

Samo je zadnja osovina automobila ojačana kako bi se osiguralo optičko uravnoteženje osovina. Kad su sve pripreme bile završene, sledeći korak bio je spustiti helikopter na krov. Nakon statičkog testa, kada je helikopter jednostavno spušten na automobil, uzleteo je s iskusnim pilotom Janom Čermákom i sigurno sleteo na krovnu platformu češkog SUV-a.

Uostalom, pogledajte kako je to izgledalo:

Kodiaq sa Robinzonom na krovu je postao atrakcija događaja „Robinson Helicopter Session 2021“ gde su se u organizaciji kompanije Nisa Air sastali vlasnici i piloti helikoptera u Mladoj Boleslavi.

Bonus video: Leteći automobil u Slovačkoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar