Električni karavan za avanturu: Porsche Taycan Cross Turismo

Auto 05. mar. 202110:56 > 11:11
Podeli:
Foto: Promo

Porsche misli na sve, pa je za svoje kupce kojima treba više prostora u automobilu i sa kojim povremeno žele da skrenu sa asfaltnog puta, pripremio novu verziju svoje električne limuzine Taycan. Ovo je Taycan Cross Turismo, praktičan i robusniji, ali i dalje brz kao munja pa u najjačoj Turbo S verziji do "stotke" stiže za 2,9 sekundi.

Posle ovoga, vrlo je moguće da ćemo u narednom periodu videti još verzija električnog modela Taycan, pa u Porscheu možda pripreme i varijantu sa dvoja vrata, ili bez krova. U svakom slučaju Taycan Cross Turismo je prvi električni karavan za znakom Porsche. Reč je robusnijoj verziji sportske limuzine na struju u formi karavana, koja je spremna i da malo skrene sa idealno ravnih puteva. Osnove vuče sa koncepta Mission E Cross Tursimo kog smo videli 2018. godine.

Foto: Promo

Najupadljivija izmena svakako je zadnji deo i izdužena linija krova, koja donosi 47 mm više prostora za glave putnika koji sede pozadi, dok je maksimalni kapacitet prtljažnika 1.200 litara.

Zaravnjeni zadnji kraj može imati i poseban nosač za bicikle, a u Porscheu su dizajnirali novi krovni kofer koji može da podnese brzine do 200 km/h.

Kako bi obezbedio lagodniju vožnju van asfalta, Taycan Cross Turismo je 20 mm viši od standradne verzije, a u posebnom režimu vožnje „gravel mode“, razlika se povećava na 30 mm. Uz to, sporstki karavan na struju nudi i zaštite na karoseriji.

Dizajniran je za vožnje po makadamu i blatu, a pomenuti režim, osim vazdušnog oslanjanja, takođe utiče i na podešavanje rada gasa, kontrole trackije, a tu je i torque-vectoring sistem za maksimlano prianjanje.

Ono po čemu se Cross Tursimo još razlikuje od svoje osnove verzije su verzije pogona. Tako je top-verzija sa Performance baterijom od 93.4 kWh u ovoj varijanti standard, što znači da električni karavan pruža domet na struju između 400 i 450 km. Preko brzog punjača vreme punjenja baterije do 80% iznosi 22 minuta.

Verzija Taycan 4 Cross Turismo, koja nudi 380 KS, do 100 km/h ubrzava za 5,1 sekundu, a najveća brzina je 220 km/h. Varijanta 4S raspolaže sa 490 KS, a maskimalna brzina je 240 km/h.

Foto: Promo

Saznajte još:

Tu su naravno i Turbo sa 680 KS, kao i Turbo S verzija sa 761 KS u kojoj vožnja „do stotke“ traje samo 2,9 sekundi.

Najveća brzina je elektronski limitirana na 250 km/h.

Cena za Taycan 4 Cross Turismo u Nemačkoj startuje od 93.635. Za 4S treba pripremiti najmanje 111.842, dok Turbo počinje sa 154.444 evra. Najskuplji je Cross Turismo Turbo S, čija cena kreće od 187.764 evra.

Foto: Promo

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar