Ovo je jedini blindirani Porsche 911 na svetu (VIDEO)

Auto 31. jan. 202113:57
Podeli:
Foto:printscreen/youtube/That Nine Eleven Guy

U Porsche muzeju nalazi je jedan vrlo poseban i savršeno očuvan model 911 Carrere generacije 996, težak tri tone.

Jedan jedini, tako bi vrlo kratko i jednostavno mogao da se opiše blindirani Porsche 911 Carrera (996). Da, dobro ste pročitali, u Porsche muzeju krije se jedan jedini ikad proizveden primerak sportkog modela koji je otporan na metke.

U kasnim devedestim godinama prošlog veka, blindirana vozila bila su tražena roba, pogotovo od strane slavnih osoba i diplomata, pa je Porsche odlučio da testira i taj teren tako što je napravio jedinstveni koncept iz kog je nastao blindirani 911 Carrera.

Porsche ne otkriva ime kupca koji se raspitivao oko blindirane 911-ice, ali su se i te kako potrudili da automobil spolja deluje kao bilo koji drugi model iz te generacije.

Foto:printscreen/youtube/That Nine Eleven Guy

Ipak, kako objašnjava That Nine Eleven Guy na svom YouTube kanalu u videu, jasno je da ovde nešto drugačije čim otvorite vrata, jer prozori imaju dva centimetra debela Sekurit stakla s duplim premazom, koji zaustavljaju metke i štite putnike u kabini. Još jedan znak da je nešto malo drugačije na tom automobilu jeste i pet centimetara crnog obruba na staklima.

U Porscheu su umesto čeličnih ploča za zaštitu u karoseriju ugradili kompozitni materijal Dyneemu. Materijal je težak koliko i čelik, ali je 15 puta jači, ističe That Nine Eleven Guy.

Naravno, čitav oklop ima uticaja i na to kako se automobil ponaša na putu, jer ipak teži čak tri tone koje mora da pokreće serijski M96 motor od šest cilindara i 316 konjskih snaga.

Foto:printscreen/youtube/That Nine Eleven Guy

Porsche je testirao i otpornost ovog oklopa, pa su otkrili da pruža zaštitu i od .44 Magnuma i 9-milimetarskog oružja na većini mesta na automobilu.

Ipak, proizvodnja blindiranog 911 Carerra modela bila bi preskupa, a sa druge strane, potražnja nije bila velika da bi se Porscheu isplatilo da uđe i u taj tržišni segment.

Ovaj jedinstveni primerak na kraju je i ostao kod kuće, u kolekciji Porsche muzeja, i dan danas predstavlja jedini blindirani Porsche u voznom stanju.

Pogledajte video:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar