Dacia Duster dobila novi izgled i tehnologiju za 2021.

Auto 22. jun 202111:27
Podeli:
Dacia, Dačija, Dacia Duster, Dačija Daster, auto, automobil
Foto: Dacia

Druga generacija SUV modela rumunskog proizvođača automobila debitovala je na Salonu automobila u Frankfurtu 2017. godine, a sada je došlo vreme za zatezanje bora kako bi ovaj model zadržao svoj udeo na tržištu.

Redizajn na sredini životnog veka inspirisan je novim Sanderom, pa se lako mogu primetiti sličnosti poput svetlosnog potpisa u vidu slova Y koje je postavljeno horizontalno. Tu je i hromirana maska hladnjaka ali i po prvi put efikasni LED pokazivači pravca.

Foto: Dacia

Aerodinamički optimizovani točkovi od 15 i 16 inča sa novim ležajevima u kombinaciji sa drugačijim dizajnom spojlera, novim gumama i efikasnijim svetlima smanjuju emisiju CO2 za 5,8 g/km kod verzije sa pogonom na svim točkovima. Unutrašnjost je blago osvežena i to u skladu sa željama klijenata brenda Dacia.

Tu su novi materijali i redizajnirana centralna konzola koja sada nudi zapreminu od 1,1 litra za odlaganje sitnica. Ekran multimedijalnog sistema sada ima osam inča, dolazi uz Apple CarPlay i Android Auto povezivanje, a dobra vest je da je od sada dostupan kao deo standardne opreme.

Foto: Dacia

Julien Ferry, direktor razvoja game Dustera, izjavio je za Autocar da je očuvanje originalne ideje ovog modela glavni prioritet, ali da su blage promene bile potrebne kako bi ovaj SUV nastavio da bude privlačan širokom broju kupaca.

„Povratne informacije koje smo dobili od klijenata su odlične. Nismo pravili radikalne promene, samo smo želeli da osvežimo automobil kako bi zadržao svoju poziciju na tržištu. Želeli smo da unapredimo male stvari koje su kupcima vrlo važne, poput multimedijalnog sistema sa većim ekranom. Uvećali smo i praktičnost tako što smo postavili novu centralnu konzolu između prednjih sedišta, a takođe smo i unapredili energetsku efikasnost tako što smo smanjili potrošnju i emisiju CO2“, istakao je Ferry.

Foto: Dacia

Najsnažniji benzinac TCe 150 dobio je novi šestostepeni automatski menjač sa dvostrukim kvačilom, dok verzija sa pogonom na TNG sada ima 50% veći rezervoar za gas. Početak prodaje redizajniranog Dustera zakazan je za ovo leto.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar