Da li vam nova Mazda 2 izgleda poznato?

Auto 06. dec. 202118:52
Podeli:
Foto: Mazda/Promo

Prva hibridna Mazda je zapravo Toyota. Partnerstvo dve japanske kompanije rezultiralo je Mazdom 2 Hybrid koja je zapravo rebrendirana Toyota Yaris, a radi se o prvom pravom hibridu Mazde, jer modeli 2, 3, CX-30 i CX-5 imaju samo blago hibridne verzije.

Toyota će u potpunosti biti zadužena za proizvodnju ovog modela koji će nositi naziv Mazda 2 Hybrid. Rebrendirana Toyota Yaris će se prodavati paralelno sa aktuelnom Mazdom 2 koju pokreću motori sa unutrašnjim sagorevanjem.

Pogonski sistem je potpuno isti kao kod Yarisa, a 1,5-litarski trocilindraš uparen sa elektromotorom i u ovom slučaju razvija 116 KS. To je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 9,7 sekundi i maksimalnu brzinu od 175 km/h. Prema saopštenju japanske kompanije, Mazda 2 Hybrid ima potrošnju od 3,18 litara na 100 kilometara. Kao i Yaris, automatski startuje u EV modu i može da se vozi bez paljenja benzinskog motora na kraćim relacijama pri nižim brzinama, a takođe ima i regenerativnu tehnologiju kočenja elektromotorom.

Foto: Mazda/Promo

I dok je u Evropi Mazda 2 Hybrid u osnovi Toyota Yaris, na američkom tržištu je situacija obrnuta jer je Toyota Yaris tamo zasnovana na aktuelnoj Mazdi 2.

Foto: Mazda/Promo

Evropska Mazda 2 Hybrid je vizuelna potpuno ista kao Toyota Yaris, a jedina značajna promena jeste logo Mazde na prednjem i zadnjem delu automobila, kao i na volanu. Na ovaj način Mazda će smanjiti prosečnu emisiju štetnih gasova bez potrebe za velikim ulaganjem u razvoj novog modela i hibridne tehnologije.

Foto: Mazda/Promo

Cene još uvek nisu poznate, ali se pretpostavlja da će biti slične Yarisovim. Početak prodaje je zakazan za proleće sledeće godine.

Bonus video: Vozili smo BMW iX – Da, onaj SUV koji svi živi komentarišu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar