Foto: Toyota

Toyota GR Yaris je definitivno jedan od najpoželjnijih noviteta godine, možda čak i decenije, a nedavno obavljen test otkriva još jedan adut džepne rakete iz Japana.

U testu „Severnog jelena“ važno je pri nagloj promeni pravca zadržati kontrolu nad automobilom i manevar odraditi na što sigurniji način. Ekipa poznatog španskog automobilskog sajta „km77“, postavila je čunjeve tako da je za pozitivnu ocenu potrebno manevar odraditi pri brzini od 77 km/h. Treba znati da uprkos tehnološkom napretku mnogi automobili ne zadovolje na ovom testu.

Sada je na red došao Yaris sa genima reli automobila. I zaista, pri 77 km/h je oborio čunj, ali onda se popravio – bez imalo proklizavanja Yaris je odradio test na 80 km/h, a tek neznatno lošiji bio je na 81 km/h.

Foto: Toyota

Pročitajte još:

Pritom, lako se primećuje još jedna stvar. Naime, kada se radi o trkačkom automobilu, važno je da se ovakav manevar odradi sa što manje gubitka na brzini, a sudeći po viđenom, Yaris upravo to i čini.

Elektronika je podešena tako da minimalno ograničava vozilo, pa sve na kraju zavisi od ulazne brzine i veštine vozača.

Kada ovaj rezultat uporedimo sa nekim drugim modelima, možemo da istaknemo kako je Mercedes-AMG A45 S pokleknuo na 85 km/h, a Porsche Taycan Turbo S na 78 km/h.

Uživajte u videu:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram