Nova Toyota Yaris stizaće iz fabrike u Češkoj

Auto 18. jan. 202111:58
Podeli:
Foto: Toyota

Dosadašnja fabrika u Češkoj, pod imenom Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) sada je u 100% vlasništvu Toyote.

Toyota Motor Europe u 2021. godinu ulazi kao jedini vlasnik dosadašnjih zajedničkih proizvodnih pogona TPCA, nastalih 2002. godine ulaganjem Grupe PSA i Toyote.

Saznajte još:

Pogoni u Kolinu proizvodili su modele A segmenta – Toyotu Aygo, Peugeot 108 i Citroen C1, i to još od 2005. godine, a češka fabrika će i ubuduće nastaviti proizvodnju za obe kompanije (Toyota i PSA). Ovi pogoni jedan su od najvećih izvoznika gradskih automobila iz Češke Republike. Ta kompanija, koja zapošljava više od 3.500 radnika, najveći je poslodavac u regionu.

U proširenje kapaciteta i modernizaciju fabrike, Toyota je uložila više od četiri milijarde kruna. Ova investicija omogućila je uvođenje u proizvodnju Toyotine globalne arhitekture (TNGA), što znači i početak proizvodnje nove Toyote Yaris, uključujući i novu hibridnu tehnologiju, što je planirano za drugu polovinu 2021. godine.

Foto: Toyota

Toyotina porodica je snažno prisutna u Češkoj i obuhvata nacionalnu prodajnu i marketing kompaniju, sedište kompanije Toyota Central Europe Czech je u Pragu, logistički i distributivni centar nalazi se u mestu Krupka, uz, naravno, široku mrežu Toyotinih i Lexusovih prodavaca i servisera, a sada je tu i nova kompanija TMMCZ.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar