Foto:Continental Automotive Serbia,

U Novom Sadu je juče obeležen završetak prve faze radova na izgradnji druge Continental Automotive fabrike u Srbiji. Na ovom mestu će se za najsavremenije automobile praviti delovi za enterijer, poput velikih ekrana, "head-up" displeja, kamera i sličnih naprednih tehnoloških rešenja na kojima će raditi naši inženjeri.

Nova „high-tech“ fabrika biće deo poslovne jedinice “Human Machine Interface” (HMI), kao i prva koja je otvorena u martu ove godine, sa fokusom na delovima za unutrašnjost vozila. Continental je i te kako poznat u ovom sektoru industrije, a potražnja za proizvodima za nove automobile, koji će se praviti u Novom Sadu kao što su „head up“ displej, veliki ekrani, kamere u vozilu, složeni kokpit „high performance computer“, raste značajno u godinama koje dolaze. Danas više ne možemo da zamislimo novi model automobila koji u sebi nema neke od ovih naprednih tehnologija.

Foto: Promo/Continental

Ova fabrika, smeštena u Kaću pored Novog Sada je druga faza realizacije Continental-ove investicije čija je ukupna vrednost 140 miliona evra. Radovi na izgradnji su počeli u junu ove godine a planirano je da kompletan objekat bude gotov do septembra sledeće godine. U prvoj fazi, u Industrijskoj zoni Novi Sad – Sever 4, Continental je otvorio svoju prvu fabriku u kojoj je već počela proizvodnja naprednih i složenih elektronskih proizvoda za auto-industriju.

Kao što je naš portal ranije pisao ekrane za nove automobile razvijaće naši inženjeri, i to baš u novoj fabrici koja se sada gradi. Ona će biti četiri puta veća nego prva koja je otvorena u martu ove godine. Planirano je da celokupna investicija, uključujući obe fabrike, obezbedi posao za najmanje 500 ljudi. U konačnoj fazi, nova fabrička zgrada imaće više od 30.000 kvadratnih metara proizvodnog i kancelarijskog prostora i biće jedna od najvećih Continental-ovih fabrika u svetu.

„Nakon što smo u našem Istraživačko razvojnom centru već zaposlili 700 specijalista i pre nekoliko meseci otvorili našu prvu fabriku za proizvodnju elektronskih komponenti, već ulazimo u sledeću fazu radova na izgradnji naše nove ‘high-tech’ mega fabrike“, izjavio je Saša Ćoringa, generalni direktor kompanije Continental Automotive Serbia.

Foto:Continental Automotive Serbia,

Dok je direktor fabrike, Lućijan Marđineanu, ukazao da na hiljade vozila širom sveta koja se u ovom trenutku voze, imaju instrument table proizvedene u Srbiji.

Ovde pročitajte više o ekranima koje pravi Continental.

Bonus video: Pogledajte prvu epizodu nove automobilske emisije na Nova.rs – „Vožnja sa Tinom i Nebojšom“. Pričamo o vožnji po kiši, testiramo novu Opel Mokku i vodimo vas na Cars and Coffee i to sve u 7 minuta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)