Foto: Promo/Continental

Kako je danas saopšteno, nemački gigant Continental koji posluje i u Srbiji, rešio je da otvori i poslovnu jedinicu "Human Machine Interface" u Novom Sadu, što znači da će kod nas razvijati kompletna tehnološka rešenja za savremene displeje koji su neizostavni deo unutrašnjosti gotovo svih novih automobila.

U novim automobilima danas je kokpit važan koliko i broj konjskih snaga. Zato proizvođači sve više unapređuju unutrašnjost vozila, koja je u poslednjim godinama postala mnogo više i od pametnog telefona bez kog retko kome od nas može da prođe i par sati, a kamoli čitav dan. Tako se danas i iz kokpita savremenih modela može upravljati pozivima, i-mejlovima, a sve češće na raspolaganju su i virtuelni asistenti koji reaguju na glasovne komande. Tu su i navigacioni sistemi koji su napredovali do te mere da sada nude i opcije proširene realnosti. Dodajmo tome i brojne bezbednosne asistencije, a o zabavnim sadržajima i da ne govorimo.

Foto: Promo/Continental

Najveći doprinos svemu navedenom daju složena integrisana displej rešenja. A, ono što je zanimlljivo jeste da će srpski inženjeri zaposleni u Continentalu u Novom Sadu raditi upravo na razvoju ovih sistema za brojne svetski poznate proizvođače automobila.

Continental je objavio da će otvoriti poslovnu jedinicu Human Machine Interface u R&D Centru u Novom Sadu, u kojoj će se razvijati najnovija i kompletna tehnološka rešenja za displeje u unutrašnjosti vozila.

Foto: Promo/Continental

Na tome će raditi kvalifikovani inženjeri sa ovdašnjih univerziteta koji se bave optoelektronikom i tehnologijom displeja koja je deo Human Machine Interface (HMI) poslovne jedinice. Njihov fokus biće na proizvodima u unutrašnjosti vozila kao što su “head up display”, veliki ekrani, kamere u vozilu, složeni kokpit “high performance computer” i sličnim delovima, koji će biti sve traženiji u dobu masovne digitalizacije automobila koje je pred nama.

Continental ekran, displej
Foto: Continental

Na samom početku biće zaposleno dodatnih 30 inženjera mašinstva, elektrotehnike i sistem inženjera. Očekuje se da do 2024. godine bude zaposleno do 200 inženjera. Ovo je još jedna poslovna jedinica koja će raditi u okviru Continental Automotive Serbia u Novom Sadu, pored već postojećih gde trenutno preko 600 inženjera razvija neke od najinovativnijih tehnologija za auto-industriju, radeći na projektima u oblasti elektronskih uređaja za kabinu vozila i sistemima i senzorima za autonomnu vožnju.

U okviru divizije VNI (Vehicle Networking and Information) obuhvaćen je širok spektar proizvoda za automobile, poput instrument tabli, radara, kamera, kontrolnih jedinica za daljinsko praćenje pozicije i parametara vozila, sistemi zasnovani na pristupu vozilu pomoću pametnih telefona ili daljinskog otključavanja, upravljački sklop za kontrolu električnih sistema u vozilu, infrastruktura web baziranog servisa, mobilne aplikacije i glavni inovativni projekat za visoko autonomnu vožnju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram