BMW prelomio: Zbogom zvuku – MINI postaje električni brend

Auto 15. mar. 202113:28
Podeli:
Foto: Promo

Šok za mnoge tradicionaliste svakako je da će brend MINI, poznat po svojim malim, brzim i glasnim modelima, za manje od 10 godina imati u ponudi isključivo automobile na struju.

BMW-ova marka Mini postaje potpuno električna od 2030. godine, budući da nemački gigant intenzivira svoj prelaz na vozila na struju, prenose automobilski mediji.

Poznata britanska marka predstaviće svoj poslednji model sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem 2025. godine, a otprilike polovina celokupne prodaje Minija trebalo bi da bude električna do 2027. godine, rekao je jedan od ljudi bliskih vrhu BMW-a.

Mini za sobom ima zaista bogatu istoriju, od prvih modela koji su upkos malim dimenzijama bili čak i porodični automobili, a brojna izdanja pamtimo po uspesima na reli takmičenjima.

Potom je pre 20 godina Mini prešao u ruke BMW-a i tada je sprovedena prva krupna „plastična operacija“ – do tada minijaturni modeli dobili su mnogo centimetara u svim pravcima i nabacili više kilograma. Od tada je počelo i masovnije širenje game, da bi danas imali čak i MINI SUV u vidu modela Countryman.

Sada je na redu sledeća prekretnica za legendarni brend MINI – struja.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Kako kažu, MINI će od 2030. godine proizvoditi isključivo vozila na baterije. Izvršni direktor BMW-a Oliver Zipse planira da objavi plan uz okviru godišnjeg izveštaja 17. marta. Za sada je PR BMW-a odbio da daje komentare na ovu temu.

MINI se tako pridružuje Fordu, Bentliju, Jaguaru i Volvou, koji su već otkrili svoje planove za potpunu elektrifikaciju game. Sve veće prodajne brojke koje beleže kompanije koje nude e-vozila, na čelu s Teslom, i sve stroži propisi o emisijama štetnih gasova, ubrzali su globalni prelazak na električna vozila.

Minijeva odluka da pređe na potpuno električnu energiju verovatno će se svideti kupcima u urbanim područjima gde su automobili sa motorima SUS problem zbog ograničenja kretanja ili potpunih zabrana. Odluka dolazi dok BMW pokušava da se suprotstavi Teslinom uspehu modelima kao što su potpuno električni SUV iX i limuzina i4 koji ove godine kreću u prodaju.

BMW proizvodi MINI modele u fabrici u Oksfordu u Velikoj Britaniji, gde se takođe prave motori, kao i u Holandiji i Nemačkoj.

Kompanija planira da od 2023. godine proizvoditi MINI i u Kini sa zajedničkim ulaganjem sa partnerom Great Wall.

Trenutno MINI ima jedan model na električni pogon, Mini Electric, sa oznakom Mini Cooper SE, a koji je ekipa portala Nova.rs testirala, pa o tome kako se pokazao i koliko struje troši, možete da saznate ovde.

Plan je da MINI predstavi kompaktni električni krosover, dizajniran u saradnji s Great Wallom i proizveden u Kini, navodi se u izveštajima.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar