Špagete
Foto: Brent Hofacker / Alamy / Alamy / Profimedia

Ljubitelji morskih plodova možda nisu ni svesni da dok ih jedu u organizam unose sitne komadiće plastike.

Mekušci – poput dagnji, ostriga i skalopa (Jakobovih kapica) – sakupljeni uz obale Azije sadržavali su najveće količine mikroplastike među morskim plodovima, otkrili su istraživači nakon pregleda 50 studija kojima su testirani uzorci namenjeni ishrani ljudi. Deliće plastike su u sebi imale i ribe, rakovi i škampi, navodi se u tekstu nedavno objavljenom u časopisu Environmental Health Perspectives.

Komadi mikroplastike nastaju razgrađivanjem većih delova plastičnog otpada koji se baca u vodu ili od mikrokuglica dodatih u proizvode za ulepšavanje koji su kasnije dospeli u odvode. Manji su od semena susama, navodi National Oceanic and Atmospheric Administration.

Istraživači procenjuju da se na dnu okeana može naći 14 miliona tona mikroplastike, prema studiji objavljenoj prošle godine u Frontiers in Marine Science, prenosi Today.

Autori istraživanja izračunali su da bi maksimalna količina mikroplastike koju bi čovek mogao da unese u organizam iz morskih plodova bila oko 55.000 čestica godišnje. Ipak, važno je znati i da taj godišnji maksimum raste na 458.000 čestica ako pijete vodu iz česme i 3.569.000 ako pijete flaširanu vodu, rekao je vodeći autor studije Evangelos Danopulos.

Pročitajte još:

Kada su u pitanju morski plodovi, mekušci sadrže najviše mikroplastike među plodovima mora jer su oni „prirodni sistem filtriranja okeana“ i zato su posebno ranjivi na ovu vrstu zagađenja, napominje se u izveštaju. Rizik je još veći jer ih ljudi konzumiraju cele, dok kod riba jedu samo delove – škrge i gastrointestinalni trakt sadrže mikroplastiku, ali meso ne, napisali su autori.

Uprkos svemu, stručnjaci smatraju da ljudi ne bi trebalo da prestanu da jedu morske plodov, jer su najzdraviji životinjski protein na planeti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare