Podeli
Foto: Chad Ehlers / Alamy / Profimedia

Čestice mikroplastike prvi put su otkrivene u posteljicama nerođenih beba, a naučnici kažu da je to "pojava koja izaziva veliku zabrinutost".

Uticaj mikroplastike na telo i zdravlje još uvek nije poznat, ali naučnici su rekli da te hemikalije koje mogu dugoročno da nanesu štetu ili poremete razvoj imunog sistema fetusa. Verovatno su čestice majke konzumirale ili udahnule.

Čestice su pronađene u posteljici kod četiri zdrave žene koje su imale normalne trudnoće i porođaje. Mikroplastika je otkrivena i na fetalnoj i na majčinoj strani placente i u membrani unutar koje se fetus razvija.

Pročitajte još:

Pronađeno je na desetine plastičnih čestica. Analizirano je samo oko 4% svake placente. Sve analizirane čestice su obojene u plavo, crveno, narandžasto ili ružičasto i možda su prvobitno dolazile iz ambalaže i boja ili kozmetike i proizvoda za ličnu negu.

Veličina čestica je 10 mikrona (0,01 mm), što znači da je dovoljno mala da se nosi u krvotok. Čestice su možda ušle u tela beba, ali istraživači to nisu mogli da procene.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Environment International.

“To je kao da imate bebu kiborga, koja se više ne sastoji samo od ljudskih ćelija, već od mešavine bioloških i neorganskih celina”, rekao je Antonio Ragusa, direktor akušerstva i ginekologije u bolnici San Giovanni Calibita Fatebenefratelli u Rimu.

Potencijalni efekti mikroplastike na fetus uključuju i smanjeni rast. Čestice nisu pronađene u posteljici dve druge žene u studiji, što je možda rezultat različite fiziologije, ishrane ili načina života, rekli su naučnici.

Italijanski istraživači koristili su protokol bez plastike za rađanje beba kako bi sprečili bilo kakvu kontaminaciju posteljice. Akušeri i babice koristili su pamučne rukavice kako bi pomogli porodiljama, a u porođajnoj sobi koristili su se samo pamučni peškiri.

Zagađenje mikroplastikom zahvatilo je svaki deo planete, od vrha Everesta do najdubljih okeana. Već je poznato da ljudi sitne čestice konzumiraju putem hrane i vode i udišu ih.

Foto: Printscreen/YouTube/Fondation Yves Rocher

Pročitajte još:

Njihov efekat na telo nije poznat, ali naučnici kažu da postoji hitna potreba za procenom problema, posebno za novorođenčad. U oktobru su naučnici objavili istraživanje koje je pokazalo da bebe hranjene adaptiranim mlekom u plastičnim bočicama gutaju milione čestica plastike dnevno. 2019. godine izašla je studija o otkrivanju čestica zagađenog vazduha na fetalnoj strani posteljice, što ukazuje da su i nerođene bebe izložene prljavom vazduhu koji nastaje u saobraćaju i sagorevanju fosilnih goriva.

Još jedna nedavna studija pokazala je da su nanočestice plastike koje su udisali trudni laboratorijski pacovi otkriveni u jetri, plućima, srcu, bubrezima i mozgu njihovih fetusa.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar