Ekcem je neprijatni kožni problem koji ishrana može da pogorša. Važno je pažljivo obratiti pažnju na to kako vaša ishrana utiče na ekcem - a postoje određene namirnice koje je bolje izbegavati.
Pre nego što odlučite da se klonite bilo koje hrane, ipak je bolje prvo se konsultovati sa lekarom.
Ovo su namirnice koje pogoršavaju ekcem.
Kravlje mleko je jedan od najčešćih krivaca za pojavu ekcema kod dece. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da roditelji ne bi trebalo na svoju ruku da izbacuju mleko ili proizvode na bazi mleka iz ishrane svoje dece. Kada se mlečni proizvodi potpuno uklone iz ishrane, mogu razviti nedostatak vitamina i druge probleme. Mleko treba uskratiti samo deci sa jakim ekcemom, a lekar vašeg deteta će vas uputiti o odgovarajućim zamenama.
Jaja su još jedan uobičajeni pokretač pogoršanja ekcema kod beba i male dece. Možda je dovoljno lako izbeći kajganu ili pržena jaja, ali budite oprezni prema jelima poput hleba i druge pekarske robe koja mogu sadržati jaja. Imajte na umu da bi to mogla biti samo kratkoročna strategija izbegavanja; kao i kod alergija na mleko, i neka deca sa alergijama na jaja takođe ih prerastu.
Veoma često da su ljudi sa ekcemom alergični na kikiriki. Ako vam se ekcem pojavljuje nakon jedenja kikirikija, putera od kikirikija ili bilo koje druge hrane koja sadrži kikiriki, razmislite o testiranju na alergiju.
Alergije na soju takođe su povezane sa ekcemom, a neki ljudi veruju da hrana koja sadrži soju malo pogoršava njihov ekcem. Ako želite da izbegnete soju, počnite pažljivo da čitate etikete, jer se soja može pojaviti u mnogim neočekivanim prehrambenim proizvodima, poput čaja, pa čak i čokolade.
Neki ljudi veruju da gluten ili pšenica mogu doprineti nastanku ekcema. Gluten vreba u tonama namirnica, čak i nekim iznenađujućim poput gumenih bombona, supa i soseva, kao što verovatno može da vam kaže svako sa celijakijom. Ako sumnjate da gluten može pogoršati vaš ekcem, počnite da tražite oznaku „bez glutena“ na upakovanoj hrani ili pažljivo pregledajte listu sastojaka.
Stručnjaci primećuju da su određene vrste ribe, uključujući losos, sardine i haringe, odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje mogu da se bore protiv upala u vašem telu. Ali drugi upozoravaju da se riba nalazi na listi namirnica koje često uzrokuju alergijske reakcije. Svakako, budite oprezni dok ne saznate kako vaše telo reaguje.
Agrumi su sočni, ukusni i sadrže velike količine vitamina C. Nažalost, sadrže i alergen poznat kao Myroxylon pereirae, što može biti problematično za neke ljude sa ekcemom.
Poput citrusa, paradajz može potencijalno iritirati neke ljude sa ekcemom. Iako ne može izazvati alergijski odgovor, kod nekih ljudi mogu doći do pojave ekcema.
Ako patite od vrste ekcema koja se naziva dishidrotični ekcem, možda ćete biti osetljivi na nikl. Ako je to slučaj, jedenje hrane koja sadrži nikl može pogoršati simptome, poput malih plikova koji se mogu pojaviti na nogama i rukama. Nikl se može naći u brojnim namirnicama, uključujući pšenicu, mahunarke, ječam, raž, čokoladu i kakao. Mnogi proizvođači koriste nikl u proizvodnji limenki za konzerviranje hrane.
***
Bonus video:
Pratite nas i na društvenim mrežama: