10 najvećih kancerogena koje jedemo i udišemo

Zdravlje 07. nov. 202014:25 > 14:31
Podeli:
Foto: JoeFox / Alamy / Profimedia

Srbiju već godinama muče ogromne brojke obolelih i preminulih od raka, bolesti koja se i dalje jako teško leči. Zato je važno znati šta sve u našoj okolini može biti kacerogeno. To može biti supstanca u vazduhu, proizvod koji koristite ili hemikalija u hrani i pićima.

To što ste imali kontakt sa kancerogenom materijom ne znači nužno da ćete dobiti rak. Vaša šansa da se razbolite zavisi od mnogo stvari – na primer, koliko ste dugo bili izloženi toj supstanci. Vaši geni takođe igraju bitnu ulogu.

Pročitajte još:

Istraživači koriste različite metode da bi odlučili da li nešto treba nazvati kancerogenom. Velike doze supstance daju se laboratorijskim životinjama da bi se videlo da li obolevaju od raka. Naučnici takođe proučavaju rezultate mnogih studija.

Ovo je 10 kancerogena za koje bi trebalo da znate.

Duvan

Nije važno da li ste pušač ili udišete tuđi dim. Poznato je da najmanje 70 hemikalija u duvanu uzrokuje rak oštećujući vašu DNK. Duvan bez dima može izgledati sigurnije, ali i on može dovesti i do raka. Čak i povremeno pušenje povećava rizik, pa razgovarajte sa svojim lekarom o načinima prestanka pušenja.

Foto:EPA-EFE/Jesus Diges
Radon

Ovaj gas se u malim količinama javlja u prirodi, gde nije opasan. Ali ako se nakupi u zatvorenom prostoru i vi ga udahnete, radon vam oštećuje sluznicu pluća. To je najčešći uzrok raka pluća kod nepušača. Ne možete videti ni osetiti miris radona, ali posebnim testom možete proveriti nivoe u vašem domu. U Srbiji bi time trebalo da se bavi Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.

Azbest

Čvrsta, sitna vlakna u azbestu pomažu u jačanju proizvoda poput krovne pločice, plafonskih pločica i delova automobila. Pa ipak, ako se ova vlakna oslobode i vi ih udahnete, ona se mogu nataložiti u vašim plućima. Studije na ljudima i životinjama pokazale su da je azbest kancerogen. Ako na svom poslu dođete u kontakt sa njim, nosite zaštitnu opremu. Ako je u vašem domu i treba ga ukloniti, angažujte stručnjaka.

Hrskava, smeđa hrana

Kada se neko povrće, poput krompira, zagreje do velikih temperatura, može da ispusti hemikaliju zvanu akrilamid. Studije pokazuju da su pacovi koji su uzimali akrilamid u vodi za piće oboleli od raka, pa istraživači smatraju da bi i ljudi mogli. Količinu koju pojedete možete smanjiti tako što hranu pečete, pržite ili tostirate dok ne dobije blago tamniju boju, umesto zlatne ili tamno braon. Akrilamid se takođe nalazi u mnogim proizvodima koje kupujete, kao i u duvanskom dimu.

Pročitajte još:

Formaldehid

Od šperploče do nekih tkanina, ova hemikalija se koristi u mnogim proizvodima za domaćinstvo. Studije na laboratorijskim pacovima i ljudima koji imaju uticaj formaldehida na poslu pokazuju da može da izazove rak. Pre kupovine bilo kakvih proizvoda od drveta ili nameštaja za vaš dom, saznajte da li sadrže formaldehid. Svakodnevno provetravajte kuću i održavajte nivo vlage na niskom nivou pomoću klima uređaja.

Ultraljubičasto zračenje

Studije pokazuju da se ultraljubičasti (UV) zraci, bilo od sunca ili iz solarijuma, upijaju u vašu kožu i oštećuju njene ćelije. Većina slučajeva raka kože nastaje zbog UV zraka. Zagađenje i klimatske promene čine ove zrake jačima. Da biste bili bezbedni, zaštitite kožu zaštitnom kremom, nosite kapu i sunčane naočare i izbegavajte solarijum.

Plaža
Plaža: paulo fridman / Alamy / Profimedia
Alkohol

Što više alkohola pijete, veće su šanse za dobijanje određenih vrsta karcinoma. Jedan od razloga za to mogu biti kancerogene hemikalije koje se koriste prilikom proizvodnje piva, vina i žestokih pića. Kada pijete alkohol, vaše telo ga razgrađuje na hemikaliju nazvanu acetaldehid. Acetaldehid oštećuje vašu DNK i sprečava vaše telo da popravi štetu. DNK je ćelijsko „uputstvo za upotrebu“ koje kontroliše normalan rast i funkciju ćelije. Kada je DNK oštećena, ćelija može da počne da raste van kontrole i stvara tumor raka.

Prerađeno meso

Slanina, salama, feferoni, kobasice – svako meso koje je konzervisano ili aromatizirano može povećati vaše šanse za rak debelog creva. Stručnjaci su do tog stava došli proučavajući više od 800 studija. Jesti prerađeno meso poveremeno je u redu, ali pokušajte da ograničite hranu koja je soljena, fermentirana, sušena ili dimljena.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Ojooooo????!! Para los amantes del buen bacon , Que son muchos? Tenemos esta pieza de Bacon ahumado Natural de Cerdo “Duroc” Que próximamente añadiremos a nuestras Burger’s, Estar muy atentos a nuestras historias , os vamos a mostrar los resultados de este producto espectacular ??? . #Thehouseofburgers #madridfoodie #doublecheeseburger #burgerlover #burgerlovers #burgertime #burgermania #burgerlove #burgerfest #burger? #burgerorder #madridburger #madridfood #foodlover #foodstagram #foodblogger #hamburguesas #hamburguesacasera #loveburgers #loveburger #foodphotography #foodforfoodies #instagram #instaphoto #instaburger #delivery #deliciousfood #chefencasa #nationalburgerday #burgerorder

Објава коју дели THE HOUSE OF BURGER’S?? (@doblecheeseburgerx2) дана

Auspuh motora

Kamioni, autobusi, vozovi i neki automobili rade na dizel gorivo. Veruje se da gas i čađ u izduvnim gasovima dizel motora uzrokuju rak pluća i druge vrste karcinoma. Kad god možete, izbegavajte gužve u saobračaju ili boravak pored vozila na dizel. Ako je to deo vašeg posla, sledite smernice za zaštitu na radu kako biste sačuvali svoje zdravlje.

Zagađenje

Osim izduvnih gasova, zagađeni vazduh sadrži prašinu i tragove metala koji mogu dovesti do raka. Stručnjaci to znaju iz pregleda podataka od preko 1.2 miliona ljudi širom SAD. Ne možete izbeći zagađenje, ali možete da mu manje doprinosite – hodanjem ili vožnjom bicikla umesto vožnje automobila. Ostanite u zatvorenom danima kada je kvalitet vazduha loš.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar