Zdravko Šotra Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Jedan od naših najpoznatijih reditelja, Zdravko Šotra, taman kada je pomislio da je stavio tačku na svoja filmska i serijska stvaralaštva, sasvim slučajno mu se dogodio "Kralj". U septembru 2020. godine završeno je snimanje pomenute serije i filma u Šotrinoj režiji, po romanu "Aleksandar od Jugoslavije" Vuka Draškovića, u produkciji United Media. Zdravko u razgovoru za Nova.rs kaže da nije mogao da odbije priču o kralju Aleksandru, koji je žrtva fašizma.

Ljubomir Bulajić kao kralj Aleksandar I Karađorđević, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Kakve planove ja mogu imati u 88 godini? Nema meni ništa, jer se u mojim godinama ne radi više. Ali eto, dogodio se projekat. ‘Kralja’ sam uradio jer sam osećao neki dug prema zaboravljenom čoveku koji je platio životom, prvo kao žrtva fašizma, a onda ideju da stvori neku državu u koju je on verovao kao detelina sa tri lista – Srbija, Hrvatska i Slovenija. Stvorila se jedna ideja o narodu, a onda su se političari umešali, kao i sada. Priča je sama po sebi zanimljiva, a mi smo od tog perioda za vreme vladavine kralja Aleksandra naravili smo 15 epizoda koje će se emitovati na televiziji Nova S. Još uvek ne znam kada će biti prikazano“, govori reditelj za Nova.rs.

Zdravko Šotra Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

U glumačkim krugovima spekuliše se da Šotra u „Kralju“ otkriva dugo čuvanu istorijsku istinu, odnosno da za kralja Aleksandra nije trebalo da se uda kraljica Marija nego njena rođena sestra, koja se njemu nije dopala. Uprkos raznim pričama, Šotra kaže da je sve radio po knjizi Vuka Draškovića, koji zna mnogo istina.

„Ne otkrivamo nikakve tajne, nego pričamo o jednoj životnoj priči na osnovu romana Vuka Draškovića. Jedna od stvari je Aleksandrova, a priča počinje od njegovog dolaska u oslobođeni Beograd, pa do kraja, tačnije do atentata. Snimili smo dosta dešavanja kroz koja je on prošao za to vreme“, priča reditelj.

PROČITAJTE JOŠ

Zahvaljujući višedecenijskom poslovnom iskustvu Šotra kaže da bez problema bira uloge za projekte, bez obzira na to što na našoj sceni ima mnogo dobrih glumaca.

„Pa to je najvažniji deo mog poziva. Biram glumce prema osećaju za to i posle dugogodišnjeg rada i iskustva kakvo je moje. Naravno, od znanja koje sam sticao decenijama, radio sam zaista mnogo“, kaže Šotra i dodaje da nema jednog omiljenog glumca nego više.

„Kako da ih nemam pored toliko dobrih! Nijednog ne izdvajam, volim ih sve“, završava Šotra.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)