Kraj snimanja serije i filma "Kral", jFoto: Dragan Mujan/Nova.rs

Završili smo oko pola četiri ujutru. Ovo je bio jedan od najtežih projekata u mom životu i to me je zadesilo u ovim mojim impresivnim godinama, pa još usred ove korone, kaže za portal Nova.rs reditelj i scenarista filma i serije "Kralj", legendarni Zdravko Šotra.

Noćas je završeno snimanje serije i filma „Kralj“ u režiji Zdravka Šotre, po romanu “Aleksandar od Jugoslavije” Vuka Draškovića, u produkciji United Media. Ova filmska biografija kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, čija je radnja smeštena u periodu od 1918. do 1934. godine, biće emitovana u 15 epizoda na televiziji Nova S.

Snimanje “Kralja” trebalo je da počne 16. marta međutim zbog pandemije korona virusa i uvođenja vanrednog stanja, sve je odloženo. Čak je i glumac Žarko Laušević bio primoran da se vrati sa aerodroma u Njujorku. On je trebalo da igra vojvodu Mišića ali je na kraju dobio ulogu crnogorskog kralja Nikole. Ekipi se pridružio 27. jula i tako posle više od tri decenije, nastavio saradnju sa Šotrom u čijem je filmu “Boj na Kosovu” tumačio Miloša Obilića.

Nakon ukidanja vanrednog stanja, uz poštovanje preventnih mera, prva klapa je pala 28. maja na Belom dvoru u Beogradu. Na tom setu snimljene su scene u kojima su se pojavili Ljubomir Bulajić koji tumači kralja Aleksandra i Miodrag Miki Krstović, kao kraljev ađutant.

Reditelj i scenarista Zdravko Šotra, rekao je tada za naš portal da je planirano da snimanje traje najmanje 91 dan.

Danas, posle nekoliko sati odmora, kaže nam da je ovo bio izuzetno složen poduhvat sa mnogo objekata, lokacija, lica.
– Više od sto glumaca je bilo uključeno u rad. Neverovatno jeste da smo uspeli u roku da završimo. Ali, kako smo imali odličnu saradnju sa United media, zahvaljujući tome smo mogli da idemo normalnim tokom, bez zastajanja – naglašava reditelj.

Osim u Srbiji snimanje je trebalo da se odvija i u Crnoj Gori i Francuskoj. Međutim, ipak su morali da se dovijaju, ukazuje naš sagovornik, jer iako su obezbedili francuskog koproducenta, tu saradnju je osujetila pandemija.

Zdravko Šotra Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

– Odlazak u Pariz morali smo da nadomestimo ovde, da se prilagodimo i da nađemo nova rešenja. Srećom, danas je ta kompjuterska, elektronska postprodukcija toliko uznapredovala da je moguće napraviti sve vrste iluzija, da ste u Parizu iako niste tamo – iako umoran s osmehom priča naš reditelj i nastavlja:

– Postpordukcija radi čitavo vreme, i već sam video Cvetkovića i Strugara kako idu kroz Salu ogledala u Versaju, kao da su tamo. A to smo snimali u Domu garde.

Zdravko Šotra je jedan od najdugovečnijih reditelja koji je aktivan. Rođen 1933. u Kozicama kod Stoca u Hercegovini, a u Beogradu je diplomirao režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Bio je zaposlen na Televiziji Beograd maltene od njenog osnivanja, gde je režirao kultni šou-program “Obraz uz obraz” sa Milenom Dravić i Draganom Nikolićem. Sa svojim filmovima je obarao rekorde gledanosti – “Zona Zamfirova”, “Lajanje na zvezde”, “Šešir profesora Koste Vujića”, “Ivkova slava”. Režirao je i “Igmanski marš”, “Boj na Kosovu”, “Braća po materi”…
I Šotrine serije su bile među najvoljenijima – “Više od igre”, “Priče iz radionice”, “Santa Maria della Salute”, kao i ekranizacije romana Milice Jakovljević – Mir Jam (“Ranjeni orao”, “Greh njene majke”, “Nepobedivo srce”).

Pročitajte još:

Zato njegovu novu seriju “Kralj”, iz koje će uraditi i istoimeni film, publika s nestrpljenjem očekuje jer osim što vole Šotrin rukopis raduju se njegovom uvek dobrom odabiru glumaca. A ovog puta je okupio prvu ligu našeg glumišta:
Kralja Aleksandra tumači Ljubomir Bulajić, a kraljicu Mariju Tamara Aleksić. Deo glumačke ekipe su i Petar Strugar, Branislav Lečić u ulozi Nikole Pašića, Žarko Laušević tumači crnogorskog kralja Nikolu Prvog Petrovića Njegoša, Nikola Kojo igra Ivana Meštrovića , Dragoslav Ilić kralja Petra, Andrija Kuzmanović generala Živkovića, Tanasije Uzunović vojvodu Mišića, Danica Maksimović rumunsku kraljicu Mariju (Aleksandrovu taštu), Vojin Ćetković tumači ulogu patrijarha Dimitrija, Mima Karadžić igra Punišu Račića, Anica Dobra je Isidora Sekulić, Tika Stanić igra Mehmeda Spahu, Radivoje Bukvić Poenkarea, Svetozar Cvetković Slobodana Jovanovića, Goran Šušljik Antu Trumbića, Srđan Timarov kneza Pavla, Vaja Dujović igra princezu Jelisavetu, sestru kraljice Marije, Petar Strugar kraljevog novinara Luku Mesečinu, Voja Brajović Miroslava Spalojkovića…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar