Foto: Printscreen/YouTube/Klasik TV

Legenda srpskog i jugoslovenskog filma, Milena Dravić, preminula je pre tačno dve godine, ali je iza sebe ostavila spisak razloga, tačnije uloga, zbog kojih će zauvek biti među nama. U preko 160 uloga i preko 20 glumačkih nagrada koje je osvojila, gotovo da je nemoguće izabrati one u kojima je briljirala. Ipak, donosimo listu izbora vanvremenskih uloga Milene Dravić, koje uvek možemo gledati unedogled i koje bi svako bar jednom morao da pogleda.

PROČITAJTE JOŠ

Veliki početak u karijeri doživela je 1962. godine kada je osvojila Zlatnu arenu za ulogu u filmu „Prekobrojna“ Branka Bauera, i od tada je vladala jugoslovenskom, srpskom i regionalnom filmskom scenom. Glumila je u najrazličitijim filmovima – od epskih istorijskih drama, komedija pa do eksperimentalnih filmova.

Njen opus je bio velik, raznolik i uvek na nivou izvrsnih glumačkih sposobnosti.

Karijera joj je posebno doživela vrhunac tokom 1970-ih i 1980-ih godina, a 1980. godine u Kanu je osvojila nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu „Poseban tretman“.

Rondo

Debitantski igrani film Zvonimira Berkovića, “Rondo” (1966), gotovo svi kritičari i danas ubrajaju u sam vrh hrvatske i jugoslovenske kinematografije. Virtuozno režirana drama predstavila je Berkovića kao vrsnog kreatora likova, sjajnog stilistu i reditelja s istančanim smislom za filmsku upotrebu klasične muzike (V. A. Mocarta).

“Rondo” je nagrađen na Pulskom filmskom festivalu Srebrnom arenom, dok je Berković osvojio Zlatnu arenu za scenario.

Ljubav i drugi zločini

Novi Beograd – beton, melanholija i svakodnevni život. Anica, žena u kasnim tridesetim, nezadovoljna svojim životom, odluči da ukrade znatnu količinu novca i zauvek ode iz zemlje.

Film prati taj njen poslednji dan, od jutra do večeri. Ona se tiho oprašta sa ljudima, čini sitne osvete o kojima je maštala, govori ono što je oduvek želela i poklanja stvari koje ne može poneti. Sve bi manje-više išlo po planu da joj tog istog dana, Stanislav, mladić iz kraja, deset godina mlađi od nje, ne izjavi ljubav koja će u njoj pokrenuti dilemu – što ako je to ljubav njenog života?

Bure baruta

Ovaj film Gorana Paskaljevića snimljen je prema istoimenoj pozorišnoj drami Dejana Dukovskog, koja se od 1995. godine igrala na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta. U Beogradu, sredinom devedesetih godina prošlog veka, životi grupe ljudi isprepliću se jedne noći u teatralnom besu.

Mladić ukrade auto čiji ga vlasnik prati i demolira stan njegovog oca. Majkl (Miki Manojlović), koji se vratio iz inostranstva, nada se da će vratiti Nataliju (Mirjana Karanović), a njen novi i mlađi ljubavnik, izgleda nezrelo.

Bosanac koji vozi autobus kako bi povećao prihode ima sina švercera koji radi za sadistu. Taksista kupuje piće za policajca kog je osakatio iz osvete. Mračni prijatelji u sali međusobno priznaju izdaju, nasilje eruptira i jedan od njih preti ženi u vozu. Druga mlada žena, traumatizovana kada mladić sa nožem otima njen autobus, doziva u pomoć kada joj biva pištolj prislonjen na čelo.

PROČITAJTE JOŠ

Lepe žene prolaze kroz grad

Art film Želimira Žilnika iz 1986. godine donosi nam priču o razrušenom Beogradu u dalekoj budućnosti. Beograd 2041. godine je napušten i izrušen grad prepun smeća. U njemu živi nekoliko staraca: bivši novinar sa ćerkom, bivši političar sa ženom i bivši policajac koji čuva internat sa osam devojaka.

Starci odgajaju devojke u duhu tradicije nekadašnjih jugoslovenskih naroda, što je rizičan posao jer južnom Evropom hara banda koja zabranjuje svako prisećanje na prošlost. Priča u stvari počinje u trenutku kad bivši novinar pokreće akciju za oživljavanje Beograda, želeći da na taj način proslave stogodišnjicu revolucije.

Moj tata na određeno vreme

“Moj tata na određeno vreme” je nastavak komedije “Rad na određeno vreme”, u kojoj pratimo nove podstanarske avanture nesrećnog nastavnika (Ljubiša Samardžić).

Samohrana majka Svetlana, njen dvanaestogodišnji sin (Nikola Kojo) i večito privremeno zaposleni Siniša zapadaju i dalje u razne neprilike. Siniša napokon odluči da zaprosi Svetlanu, ali se upravo tada vraća njen bivši muž. Dok Siniša, u potrazi za stalnim poslom, preteruje u revnosti kod zavodljive članice komisije, muž nagovara Svetlanu na obnovu zajedničkog života, nudeći joj bogatstvo i putovanja. Odnosi se komplikuju sve do srećnog završetka koji ipak nije lišen novih zabuna.

Nije lako sa muškarcima

Možda najomiljeniji film Milene Dravić iz 1985. godine u fokusu ima razvedenu Gordanu Sekulić, koja sa svoje tri ćerke (glume ih Branka Katić, Dubravka Mijatović i Ana Simić) odlazi na letovanje, gde počinju raznorazne zavrzlame.

Prekobrojna

Film iz 1962. godine režirao je Branko Bauer, a u njemu se po prvi put pojavljuju zajedno Milena i Ljubiša Samardžić, koji postaju svima možda i najdraži jugoslovenski glumački par. Film opisuje život mladih na radnim akcijama. Za ovu ulogu Milena je na festivalu u Puli nagrađena za najbolju glumicu, dok je Branko nagrađen trećom nagradom za najbolji film.

Bonus video

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)