Domaći filmovi uz koje smo najviše plakali

Showbiz 31. maj. 202017:00 > 17:22
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/Trajce Jovanov

Koliko puta ste uhvatili sebe kako ne možete da savladate emocije dok gledate neki film? Postoje mnogobrojni domaći filmovi koji jednostavrno teraju suze na oči, baš iz razloga što su rađeni po istinitom događaju, ili su se pak mnogi pronašli u tim scenama.

„Poslednji krug u Monci“ je film iz 1989. godine u režiji Aleksandra Boškovića, dok je scenario napisao Dušan Prelević. U glavnoj ulozi našli su se legendarni glumci koji danas nisu među živima, poput Dragana Gage Nikolića, Danilo Bata Stojković, Olievra Marković.

Radnja filma odvija se u bivšoj Jugoslaviji, priča o momku sa beogradskog asfalta koji je osam godina proveo u zatvoru, a zatim izlazi i ne želi da se vraća u svet kriminala. Ipak, u tome ne uspeva, i odlučuje se na još jednu pljačku, na nagovor „prijatelja“ koji ga izdaje i ponovo odlazi u zatvor. Nakon čega je prinuđen da napusti zemlju, i ostavi sve što na svetu ima, a to su majka i devojka, koju je igrala Vesna Stanojević. Odlazi u Italiju, gde pronalazi svoj put koji je takođe pogrešan, ali je ostvarivši svoj cilj – da postane „boss“. Na kraju sve to pada u vodu, jer ga srce izdaje i njegov život ostaje na sred ulice, gde se završio njegov poslednjii krug u Monici.

„Ptice koje ne polete“, film iz 1997. čiji naziv govori i više od reči snimljen je po istinitom događaju. Tužna sudbina devojčice Vesne je raspkala Srbiju, a i dan danas oni koji po ko zna koji put pogledaju film, neće ostati imuni na životnu borbu tog deteta. Naime, lekari su maloj Vesni koja je obolela od leukemije prognozirali još samo godinu dana života. Nakon tog saznja njen deda Zdravko, kog je tumačio Bata Živojinović, odvodio je na planinu gde je inače živeo, kako bi pokušao da je izleči pomoću prirode.

Snažna emocija između dede i unuke ostavila je na gledaoce snažnu emociju kroz ceo film. Međutim, sam kraj filma je taj koji svi pamte kao najtužniji. Kada Vesna dolazi iz bolnice da po poslednji put vidi dedu, planinu i životinje, znajući da za nju nema leka, deda strada od strane lovaca, a njen oproštaj od njega slama i najvrđa srca. U ovim ulogama pored Bate, našli su se Ivana Šudrić, Neda Arnerić, Miodrag Krivokapić, Petar Kralj, Svetlana Ceca Bojković…

PROČITAJTE JOŠ

„Nebeska udica“, film o bombardovanju iz 1999. godine režirao je Ljubiša Samardžić. Radnja filma vrti se oko ljubavi prema sportu, bombardovanju i čoveku koji je izgubio život na terenu za košarku. Naime, Kaja bivši košarkaški reprezentaticac, odnosno Nebojša Glogovac želi da popravi teren za košarku u blokovima koji je usled posledica bombarodvanja postao ruševina, a tu nalazi na suparničku bandu. Ono što je posebno dirljivo u filmu je njegov odnos sa autističnim sinom Jovanom koji je prestao da govori posle rata.

Jedna od dirljivih scena je ona kada Jovan izgovara broj dresa koji je nosio njeegov otac. Ipak, dečakova majka odlučuje da ga odvede u inostranstvo kako bi mu omogućila bolji život, i tada se glavnom junaku svet ruši. Tada odlučuje da po poslednji put baci loptu u koš, iako se oko njega začule sirene i on tada strada.

PROČITAJTE JOŠ

Inače, film je napravljen u periodu kada je srpska košarkaška reprezentacija osvojila najviše medalja.

Radnja filma „Jesen stiže Dunjo moja“ odigrava se negde u Banatu 1914. godine. Bezbrižnu mladost Save, Marije i Petrašina, prekida početak Prvog svetskog rata. Nakon četiri godine Sava se vraća kući, a tu ga dočekuje njegova ljubav Marija i najbolji prijatelj Petrašin. Kada su Mara i Sava odlučili da se uzmu, njegov otac to nije dozvolio. Zbog svađe sa ocem, napušta rodno selo i odlazi u varoš i ostavlja svoju nesuđenu ženu i postaje zet uglednog bogatog Granfilda. Marija ostaje sama i bespomoćna, a uz to i trudna.

Iako je imao sve što je oduvek želeo, konje vranje, lance zemlje, srca ga je ipak vuklo da se vrati u rodno selo, gde saznaje da je Marija umrla na porođaju kada je rodila njegovo dete. Devojčica je dobila ime Dunja, brigu o njoj preuzeo je Petrašin čiji se život takođe prekida. U glavnim ulogama našli su se Marija Karan, Branislav Trifunović, Igor Đorđević, Vojislav Brajović, Anica Dobra…

Godine 2007. snimljen je film „Klopka„, u režiji Srdana Golubovića. U glavnim ulogama našli su se Nebojša Glogovac, Nataša Ninković, Anica Dobra, Miki Manojlović, Marko Đurović, Vuk Kostić, Bogdan Diklić, Olga Odalović, Dejan Čukić, Vojin Ćetković. Priča se vrti o prosečnoj beogradskoj porodici, Mariji koja je nastavnica u školi, Mladenu koji je građevinski inženjer i njihovom desetogodišnjem sinu Nemanji sa kojim se sudbina poigrava. Život ove porodice menja se preko noći, kada otkrivaju da njihov jedinac ima retku bolest, nakon iznenadnog srčanog napada.

Pakao počinje kada im je saopšteno da život njihovog deteta zavisi od 30.000 evra koliko košta neophodna operacija. Posle mrkotrpnih borbi – gde naći toliki novac, Mladen dobija ponudu da ubije čoveka kako bi dobio pare. Ne videći rešenje, on se odlučuje na taj zločin kako bi spasio sina, a na kraju i sam dobija metak.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar