Foto: Shutterstock

Stiv Džobs je jednom prilikom izjavio da za njega uzimanje LSD-ija predstavlja duboko iskustvo i jedno od najvažnijih stvari u njegovom životu. "Bez esida, moguće je da ne biste sada čitali ovo na svom ajfonu", pričao je za života Džobs, koji je bio jedan od osnivača i glavni rukovodilac Epla. Sva je prilika da je upravo ovo bila parola kojom su se vodile i mnoge svetske zvezde, koje su upravo na halucinogenim drogama iznedrile najveće hitove svih vremena, da bi im droga kasnije uništila život, a mnogima došla i glave.

Međutim, iako njegove reči ne treba uzimati zdravo za gotovo, a pogotovo ih ne treba shvatati kao životnu mantru, činjenica je da su pojedini muzičari tokom svoje karijere snimali pesme na LSD-iju, ili čak pevali o svom iskustvu na pomenutoj supstanci. LSD je pogotovo imao veliki uticaj na muzičko stvaralaštvo šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kada je aktuelan bio i takozvani „Hipi“ pokret.

U nastavku ovog teksta donosimo vam listu nekoliko pesama čije se stvaranje povezuje sa uticajem halucinogenih droga poput LSD-ija, MDMA-e i magičnih pečuraka.

Eminem – My Fault

Osim mračne ispovesti u kojoj reper govori da „nikada nije želeo da joj da pečurke“, Eminem između ostalog govori o tome kako su „magične pečurke“ bolje i od heroina, viskija i džina.

Xzibit – Shrooms

„Šta to piješ? Džin. Ne druže, to su pečurke, pečurke“ – glasi tekst ove pesme koji je i previše očigledan da bi se njegovo značenje dalje analiziralo.

Jimi Hendrix – Purple Haze

Izraz „Ljubičasta izmaglica“, kakav je inače naziv ove numere, asocira na marihuanu, ali je blisko povezana i sa LSD-ijem.

The Moody Blues – Legend of a Mind

Pesma je omaž Timotiju Liriju, najpoznatijem zagovorniku istraživanja i upotrebe psihodeličnih droga.

The Beatles – Lucy in the Sky With Diamonds

Iako je Džon Lenon tvrdio da je ova pesma inspirisana slikom koju je nacrtao njegov sin Džulijan, inostrani mediji svojevremenu su govorili o neverovatno „oslikanim“ pejzažima u pesmi, koji, prema njihovim navodima, savršeno opisuju čoveka koji halucinira.

Koliko god ih je droga u tim nekim momentima činila kreativnima i davala im „dozu ludila“, koja im je kako su sami tvrdili bila potrebna za stvaranje, ona im je mnogima na kraju uništila i živote. Neki su zbog konzumiranja iste na kraju i skončali.

Eminem, je na primer u ispovesti za jedan magazin svojevremeno otkrio kako je upao u kandže droge, iz kojih se kako je rekao jedva izvukao. Sve je počelo dok je snimao film „8 miles“. Postao je zavisan od tableta i raznih drugih supstanci i nije ga bilo briga hoće li preživeti. „Droga mi je bukvalno oduzela pet godina života“, priznao je 2015. godine Eminem.

PROČITAJTE JOŠ

Reper je jednom prilikom ispričao i da mu je u odvikavanju pomogao i Elton Džon, koji je i sam bio na rehabilitaciji 1990. godine.

S druge strane, strast Džimija Hendriksa prema heroinu i hašišu, malo-pomalo uništavala je njegovu sjajnu karijeru. Mada je uspevao da se oslobodi optužbi, LSD ga je konačno uzeo pod svoje pa je zbog toga bio sve manje raspoložen za svirku. Najtalentovaniji muzičar dvadesetog veka iznenada je umro u londonskom hotelu „Samarkand“. U sobi s njim bila je njegova devojka Monika Deneman, čije se svedočenje o nesreći menjalo od razgovora do razgovora. Neki mediji spekulisali su kako je skončao od smrtonosne kombinacije tableta za spavanje, drugi su pisali da je smrt nastupila zbog gušenja u snu izazvanog povraćanjem.

Šezdesetih, kada je počela prava bitlmanija, Džon Lenon je počeo da konzumira LSD, drogu koja je potpomagala njegovu kreativnost, ali isto tako razvijala agresiju zbog koje je najviše patila njegova supruga Sintija koju je vrlo često tukao. Po rođenju deteta, njihov brak postao je pravi horor. Muzičar je počeo da spoznaje u sebi ljubav prema osobama istog pola, i veoma brzo je shvatio kako je zaljubljen u svog kuma Brajana. Njih dvojica su otputovali u Španiju, a svetom su počele da kruže spekulacije o njihovoj romansi. Džon Lenon međutim nije stradao od droge. Ubio ga je fan. Mark Dejvid Čepmen (55) osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva Džona Lenona ispred muzičarevog stana u Njujorku u decembru 1980. godine.

I koliko god da im je eksperimentisanje s drogom donosilo stvaralačke energije, previsoka je cena koju su za svoju slavu kasnije platili.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar