Foto:E-Stock/Danijel Milutinović/Ivan Dobričić/Nemanja Jovanović

Na estradi je česta pojava da brojni pevači odbijaju pesme koje im kompozitori nude. Na prvo čitanje teksta i slušanje melodije im se ne dopadnu, pa na kraju završe kod drugih izvođača i postanu megahitovi. Neki od njih su tako olako ispustili numere, da nisu ni pomislili da će se jednog dana možda pokajati zbog toga. O tome kakvom su igrom slučaja određene pesme završile kod onih kojima prvobitno nisu bile namenjene za Nova.rs govorili su Marina Tucaković, Filip Miletić, Bane Opačić, Miroslav Ilić i Dženan Lončarević.

PROČITAJTE JOŠ

Pesma „Kukavica“, koju u originalu izvodi Svetlana Ceca Ražnatović urađena je početkom 90-tih godina i dugo je stajala u fioci Marine Tucaković. Pre nego što ju je Ceca snimila, pesma je bila ponuđena brojnim pevačicama koje su je odbile, između ostalih i Vesni Zmijanac. Međutim, Ceca čim je čula stihove „Kukavice“, dopala joj se, što se ispostavilo kao pun pogodak.

„Nije kome je namenjeno već kome je suđeno“, kratko je rekla Marina za Nova.rs.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Vlasnici produkcije „FM play“, Filip Miletić i Miloš Roganović, uradili su pesmu „Aspirin“ za Minu Kostić, da bi je na kraju snimila Seka Aleksić, kojoj se numera na prvo slušanje nije svidela.

„Sekin „Aspirin“ stajao je mesecima u fiokama nekoliko produkcija. Pesmu je prvo trebala da snimi Mina Kostić, pa kad je ona odbila bila je ponuđena još nekim pevačima. Ne mogu tačno da se setim kome sve. Kad je došao red na Seku, ni ona iz prve nije htela da je snimi, pa je tek naknadno. To je samo dokaz da pevači nekad ne mogu da preznaju šta je hit. „Poplava“ je bila ponuđena Bojanu Bjeliću. Koliko se sećam, čini mi se da mu se nije dopala. Na kraju su je otpevali Aco Pejović i Ministarke. To se zaista često dešava, postala je normalna stvar u našem poslu“, rekao je za Nova.rs Filip Miletić.

Foto: Zoran Lončarević

Kompozitor Bane Opačič napravio je neke od najvećih pop i folk hitova današnjice, koji su takođe bili namenjeni jednima, a suđeni drugima.

„Pesma „Ako je do mene“ bila je ponuđena Romani i čekao se njen dolazak u studio za finalno pevanje. Demo ženskog dela dueta otpevala je Ivana Selakov. Posle nekoliko nedolazaka do studija Darko Radovanović je rekao: „Neka ostane Ivana, meni to super zvuči“. Tako je i bilo, a duet je postigao veliki uspeh – proglašen je za pesmu godine na mnogim manifestacijama te godine. Pesma „Pametna i luda“, koju je otpevala Marija Šerifović, bila je napisana za Natašu Bekvalac. Nataša je čula i nije se pronašla u pesmi. Nakon toga je došla Marija, pesma je postala neka vrsta njene lične karte. Numera „Dobro da nije neko veće zlo“ pisana je za Eminu Jahović, međutim nije ni stigla do nje. Naime, Miloš (gitarista Lexington benda) je svratio do mog ateljea u trenutku dok sam imao samo taj refren i neke strofe u razradi. Odmah je reagovao. Pesma je „sklonjena“ po strani, a nove strofe prilagođene Bojanu su ubrzo napisane“, rekao nam je kompozitor.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tonči Huljić osamdesetih godina napravio je veliki pop hit „Ti si želja mog života“ za Miroslava Ilića, da bi na kraju postala lična karta grupe Magazin. Ilić kaže da ju je otpevao u pop žanru, ali pošto se nije pojavio na tadašnjem festivalu, nije imao pravo da prisvoji pesmu.

„Tonči Huljić je napravio pesmu osamdeset i neke godine za festival. Ja sam odustao od učešća i nisam je pevao. Praktično sam je prepustio, nazovite to kako hoćete. Kakva je sad original ta pesma u pop žanru, tako sam i ja trebao identično da je otpevam, ne u mom narodnom stilu. Šteta je, ali šta da se radi. Iskreno, taj pop fazon mi je baš legao. Nikada je nisam pevao na svojim koncertima, mislim da nema smisla za tim“, rekao je pevač Miroslav Ilić.

Foto: E-Stock/Danijel Milutinović

Dženan Lončarević je čuvenu baladu „Mogli smo sve“ prepustio kolegi Saši Kovačeviću, jer se nije pronašao u njoj.

„Amil Lojo je pesmu „Mogli smo sve“ napisao za mene i poslao mi. Međutim, nije mi legla. Prosledio sam je Saši Kovačeviću i uzeo ju je. Smatrao sam da je prava za njega i nisam pogrešio. Bilo je tu još nekih slučajeva koje sam prosledio kolegama i kolegnicama, gde su se oni pronašli u njima. Prosto, ne čujem sebe u nekim numerama“, izjavio je pevač za Nova.rs

Foto:Nemanja Jovanović

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar