Foto: Printscreen/YouTube/TvCentar

Ukoliko još uvek niste čuli za Mileta Nikolića iz Svilajnca, kompozitora i pevača numere "Oda Vučiću i borcima protiv koronavirusa", ne znate šta ste propustili. Ne samo da je Mile postao nova internet senzacija, već je, prema rečima šaljivih komentatora na Jutjubu, možda i novi ministar kulture i informisanosti.

„Predsednik si koji želi svima nama spas, sve više te volimo, predsedniče naš“, ovim stihovima je Mile Nikolić iz započeo svoju pesmu „Oda Vučiću i borcima protiv koronavirusa“. Pesma je puštena pre tri dana na Jutjubu i već je izazvala brojne, uglavnom negativne komentare. Nikolić se više od 30 godina bavi komponovanjem i pevanjem narodne muzike. Međutim, ovo je prvi put da je pesmu posvetio nekom predsedniku.

PROČITAJTE JOŠ

„Kako to mislite zašto izjednačavam njega i lekare? Pa da ih on nije organizovao, ko bi nas lečio? Ko bi nas štitio da nije angažovao vojsku i policiju? Da nije Vučića, svi bismo pocrkali od korone“, izjavio je Nikolić dodajući da predsedniku Srbije veruje besprekorno, kao i da se, kako kaže, Vučić bori za nas i želi nam mir u svetu.

„Znam da ima i onih koji ga ne vole, ali to je normalno. Ni mene ne voli svako, ni vas. Ali ne treba da se mrzimo. Za Vučića nisam glasao, niti sam ga ikada upoznao. Pratim njegov rad preko medija i stekao je moje poverenje. Kad budu izbori za predsednika, sigurno ću glasati za njega“, ističe Nikolić. On će Vučiću posvetiti još jednu pesmu, a ode najavljuje i za Novaka Đokovića, ali i Željka Mitrovića. Na pitanje zašto za njih, odgovara – „zato što su legende“.

Iako bizarna, pesma je postala pravi hit, ali ne zbog slušljivosti ili kvaliteta, već zbog samog teksta koji su mnogi korisnici Jutjuba ocenili kao „skandalozan“. Na Miletov račun se ovih dana šali velika većina korisnika interneta, navodeći kroz šalu da će u budućnosti „sigurno dobro unovčiti svoju naklonost vladajućoj partiji“.

 

Nikolić međutim nije prvi pevač koji je odlučio da trenutnu pandemiju koronavirusa i političare iskoristi kao inspiraciju za snimanje muzike. Početkom godine izvesni reper Bucke odrepovao je pesmu „Cosa Nostra“ koja je prepevana mantra naprednjačke retorike.

On nije repovao o ljubavi prema Vučiću već o – Đilasu lopovu, Sergeju narkomanu, Obradoviću fašisti… Tako Bucke kaže da „žuta vlast neće ponovo da nas laže“, a da lideri opozicije „dripci, narkomani i fašisti“ maltretiraju žene, te da su mladi pobegli iz Srbije za vreme „vladavine žutih“ preko „Đilasovog mosta“ jer nisu imali posla.

Srbija međutim nije jedina zemlja na svetu koja ima svoje korona autore. Filipini su takođe iznedrili veliki hit. Njihov komičar Majki Bustos obradio je pesmu Lejdi Gage – „Stupid Love.“ U njegovom izvođenju zove se „Stupid Cough“ (prim.aut. glupi kašalj). On peva o tome da ne želi da mu iko prilazi, da ljudi mogu da komuniciraju putem društvenih mreža, usput pokazujući kako pravilno prati ruke.

Za razliku od gore pomenutih srpskih izvođača, Bustos je zaista napravio paradiju od američkog hita i jasno je više puta naglasio da mu je namera da na šaljiv način obradi aktuelnu temu. S druge strane, poznato je i da irski humor podrazumeva i dosta psovanja, pa je tako i sledeća pesma ukrašena opisnim pridevima koji imaju za cilj da udalje potencijalno zaražene. „Ne kijaj na mene“ i „ne diši pored mene“, uz propratne uvrede za onog koji to uradi. Iako takođe šaljiva, pesma je u Irskoj imala mešovite reakcija.

Tu je i meksikanski hit „La Cumbia Del Coronavirus“. Pevajući u svom trandicionalnom ritmu, ovaj izvođač je pozvao građane da ispravno peru ruke i ne dodiruju lice. Melodija koja lako ulazi u uši, praćena čestim ponavljanjem reči „koronavirus“ bila je dobitna kombinacija da ova pesma u Meksiku postane hit, pa su se tako i medicinske sestre setile da snime video u kojem igraju uz ovu kompoziciju.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.